Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tankery ze Spojených států uklidnily evropský trh s plynem. Konec zimy ale stále může být dramatický

Tankery se zkapalněným plynem míří přes Atlantik, ilustrační foto. Foto: Adobe Stock
Tankery se zkapalněným plynem míří přes Atlantik, ilustrační foto. Foto: Adobe Stock

Analýza Karla Hirmana: Ruský plynárenský koncern Gazprom, který ještě před Vánoci zastavil své dodávky do Německa plynovodem Jamal–Evropa, je neobnovil a podle dostupných informací se zdá, že už je do konce roku ani neobnoví.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Naopak z USA do Evropy zamířila ještě před Štědrým dnem flotila tankerů se zkapalněným plynem (LNG), což okamžitě způsobilo pád cen plynu na evropských spotových obchodních bodech téměř o polovinu. Do Evropy míří dvacet tankerů s americkým plynem a ještě dalších čtrnáct je připraveno vyplout a čeká jen na potvrzení objednávek.

Naopak tranzitní plynovod Jamal–Evropa, kterým se od konce 90. let až doposud plynule dopravoval ruský plyn do Německa přes Bělorusko a Polsko, byl už osmý den prázdný a fungoval jen v omezeném rezervním režimu směrem z Německa do Polska.

Informace o úplném zastavení dodávek touto tradiční a dlouhodobě spolehlivou trasou pár dnů před Vánoci vytlačila

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější