Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Macronův rok, nebo jen pět měsíců. Vystoupá jeho hvězda na evropskou oblohu, nebo spadne a strhne s sebou EU?

Francouzský prezident Macron po summitu EU v Bruselu. Foto: EU
Francouzský prezident Macron po summitu EU v Bruselu. Foto: EU

Francie na půl roku převzala roli předsednické země Rady Evropské unie. Podaří se jejímu dosavadnímu prezidentovi Macronovi stát se jejím lídrem? Jak bude vystupovat vůči Polsku a Maďarsku? Chce tlačit na ještě větší integraci EU, jenže během předsednictví se konají i prezidentské volby, a kdyby během předsednictví zvítězil jeden z jeho radikálnějších protikandidátů, mohla by se země naopak stát dokonce hnacím motorem postupného rozkladu společného evropského projektu.

Jen málo politiků projevilo v posledních letech na evropské scéně takové ambice jako právě Emmanuel Macron. Francouzský prezident od svého zvolení v roce 2017 neskrýval touhu transformovat Evropskou unii v podstatně integrovanější uskupení, které by mohlo ekonomicky i politicky lépe konkurovat globálním supervelmocím – Spojeným státům a Číně. Díky tomu, že Francie 1. ledna na půl roku převzala roli předsednické země Rady Evropské unie, dostal Macron větší příležitost než kdy dřív se k této vizi alespoň přiblížit. A to v čase, kdy zároveň doma vede kampaň k vlastním dubnovým volbám.

Už tak značná váha druhé nejlidnatější země EU bude ostatně zesílena nejen předsednickou rolí, která jí umožní na celoevropské úrovni zdůraznit kýženou agendu, ale i odchodem dlouholeté německé kancléřky Angely Merkelové. Právě ta totiž posledních 16 let do značné míry určovala, jak daleko zajdou pokusy o jednotný postup sedmadvacítky v takových oblastech, jako jsou migrační, hospodářská a bezpečnostní politika.

(Sérii nejrůznějších článků Deníku N o odchodu Merkelové najdete tady.)

V cestě Macronově vizi o Evropě, která by byla jeho slovy „silná ve světě, plně suverénní, svobodná ve svých rozhodnutích a zcela určující svůj vlastní osud“, však stojí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Francie

Visegrádská 4

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější