Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Spousta seniorů přichází o zrak a my jim můžeme ukázat, že tím život nekončí, říkají nevidomí z Návštěv potmě

V Praze 7 se tančí. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
V Praze 7 se tančí. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Jedni nevidí, druhé zase omezuje ochabující tělo a paměť. Přesto si navzájem dokážou pomoct, dodat si motivaci i důvod k úsměvu. Projekt Návštěv potmě propojuje nevidomé se seniory a ukazuje, že si navzájem mají co nabídnout. A také je evropský unikát.

Vysoký muž v zeleném triku a výrazných brýlích obchází sál s bílou tyčinkou v ruce. U každého se zastaví, k nosu mu přiloží plastové pouzdro a pokračuje dál. Bílá nádobka voní sladce, trochu jako ovoce, trochu jako bonbon a senioři se z prchavého závanu snaží vydolovat, co připomíná.

„Broskev?“ ptá se jedna z divaček. „To ne, ale jste blízko,“ zní odpověď. Že jde o banán, se nakonec povede uhodnout jedné z přítomných seniorek. Následující vůně čerstvě oloupaných brambor se ukáže jako mnohem větší hlavolam.

O tento program je mezi obyvateli Pečovatelského centra na Praze 7 zájem a vyžaduje kus organizačního talentu, aby se do místnosti povedlo dostat všechny seniory. Trojici „moderátorů“ – Mirka Orsága v zeleném tričku, Marii Zemanovou a Kateřinu Urbanovou s vodicím psem Eliškou – zde všichni znají. Že ze všech čtyř slouží zrak dobře pouze černosrstému pudlovi, není pro nikoho překážkou. I když zpočátku to bylo jinak.

Zhruba před rokem dostala Eva Plešnerová nabídku od organizace

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pozitivní zprávy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější