Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zemřel E. O. Wilson, jeden z největších i nejkontroverznějších přírodovědců naší doby

Edward O. Wilson v roce 2003. Foto: Jim Harrison, Wikimedia Commons, CC BY 2.5
Edward O. Wilson v roce 2003. Foto: Jim Harrison, Wikimedia Commons, CC BY 2.5

Jen velmi málo vědců – pokud vůbec někdo – se o rozvoj Darwinovy evoluční teorie od jejího samého vzniku zasloužilo více než americký evoluční biolog a entomolog Edward Osborne Wilson. Zemřel 26. prosince 2021 ve věku dvaadevadesáti let.

(Aktualizováno a opraveno.) Wilson patřil k poslední generaci biologů, pro niž byl objev DNA a genetiky profesní novinkou, nikoli učebnicovým faktem. Vyrůstal uprostřed pestré přírody amerického Jihu, kterou poznával s udicí a síťkou na motýly, až potom u učebnic. Po celý život si zachoval nadšení pro terénní práci, ta mu ostatně vynesla jeden z jeho největších úspěchů. Ale to bychom předbíhali.

Roku 1950 odešel z rodné Alabamy na Harvard. Po doktorátu se stal členem tamní katedry biologie a zůstal jím po čtyřicet šest let, ač v jednom období scházelo málo a univerzita by se ho bývala zbavila – ale opět přebíháme.

Wilson od mládí pokládal za svůj velký vzor Charlese Darwina. To by u biologa mohlo vypadat jako přirozená volba, ale nebyla. V době Wilsonových studií byl samozřejmě Darwin všeobecně uznáván, současně ale považován za mrtvého klasika, který už

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nekrolog

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější