Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Někteří sponzoři STAN skrývají skutečné vlastníky. Neprověřovali jsme dárce až k „babičkám“ firem, to nedělá nikdo, říká Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan musí řešit nejasnosti kolem sponzorských darů pro STAN. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr vnitra Vít Rakušan musí řešit nejasnosti kolem sponzorských darů pro STAN. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Starostové a nezávislí odmítli pochybnosti o darech, které jim po volbách naposílala přes různé firmy vzájemně provázaná podnikatelská skupina. Podle hnutí pocházejí všechny příspěvky od firem s dohledatelnou vlastnickou strukturou. Deník N ale strukturu dárcovských firem detailně prověřil a zjistil, že v některých případech jsou ve veřejných registrech zapsané osoby, které firmy reálně nevlastní. Předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan Deníku N sdělil, že hnutí si dárce prověřovalo méně podrobně, trvá ale na tom, že dary jsou dostatečně transparentní.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na sponzorské dary v celkové výši přes tři miliony korun, které na transparentní účet hnutí STAN přišly po volbách, upozornila MF Dnes. Ta také napsala, že podnikatelům, kteří za dary stojí, v devadesátých letech při privatizaci sítě obchodních domů Prior poskytoval služby tehdejší bankéř a dnes místopředseda STAN Věslav Michalik.

Deník N vazby mezi dárci a Michalikem prověřoval souběžně a nezávisle na MF Dnes zjistil, že jsou mnohem užší a novější – politik s některými z dárců společně podnikal, a to ještě v roce 2015. Vazby vedly přes kyperskou firmu Lowfield Investments, která také podle dřívějšího zjištění Deníku N financovala jeho solární byznys. To Michalika stálo ministerský post, musel rezignovat na kandidaturu do čela ministerstva průmyslu a obchodu.

Vládní hnutí v reakci na texty odmítlo pochybnosti o financích. „Sponzorské dary pro hnutí STAN pocházejí výhradně od firem s dohledatelnou vlastnickou strukturou,“ napsali Starostové a nezávislí před Vánoci v tiskové zprávě.

Toto tvrzení má ale jeden háček – není zcela pravdivé. Deník N vlastnickou strukturu dárcovských firem detailně prozkoumal. A 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější