Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Odešel Karel Šiktanc, šlechtic české poezie

Karel Šiktanc. Foto: ČTK
Karel Šiktanc. Foto: ČTK

Jakmile jsem se 26. prosince, na Štěpána, dozvěděl, že Karel Šiktanc zemřel, vzpomněl jsem si na naše poslední setkání v restauraci na Kampě, kde se asi před třemi či čtyřmi lety křtila nová kniha Jiřího Stránského. Po křtu jsme si povídali s autorem u jednoho stolu s Karlem Šiktancem, jeho ženou, Karlem Schwarzenbergem a ještě asi se dvěma lidmi, popíjeli pivo a pojídali herynky. Když mělo dojít k placení, Karel Šiktanc vytáhl peněženku a i přes protesty knížete se smíchem účet vyrovnal a odvedl si ženu domů.

Podobně šlechetný vztah měl i k jazyku: nikdy se nesnažil dát kýči intelektuální rozměr a naopak tvrdě bránil jazyk. Bylo tomu asi i proto, že zažil dobu, kdy samo slovo bylo podezřelé. Byl – alespoň pro mě, poznal jsem ho až v šedesátých letech – umělcem, který zvěcňoval a přetvářel krásu přesného slova do hmatatelné světské přítomnosti.

Z každého jeho projevu bylo cítit, že věděl, že slovo kultura je odvozeno od colere, pěstovat, obydlovat, starat se, hlídat a chránit, a přesně tak se choval i k českému jazyku, jak naznačuje i název jeho poslední sbírky Ubírati se i předposlední výbor jeho veršů z let 2010 až 2012 Čistec. Nebyl to básník, který by psal v oparu nějakého vytržení. Své verše dlouho a pečlivě cizeloval a mnohokrát si je nahlas přeříkával a přepisoval. O tom jsme taky tenkrát v restauraci na Kampě hovořili, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Nekrolog

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější