Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Brzy o nás uslyšíte.“ Sedm vojáků před 80 lety uniklo stíhačům i granátům a skočilo do historie

Čtyřmotorový letoun Halifax, který vysadil desanty Anthropoid, Silver A a Silver B. Foto: Vojenský historický ústav
Čtyřmotorový letoun Halifax, který vysadil desanty Anthropoid, Silver A a Silver B. Foto: Vojenský historický ústav

Nad Protektorátem Čechy a Morava jsou v noci na 29. prosince 1941 tři hodiny ráno, v letounu pomalu putujícím pár set metrů nad zasněženou krajinou mají londýnský čas a o hodinu méně. Sedm mužů tiskne ruku důstojníkovi, který je doprovází: za chvíli se na padácích snesou noční tmou do vlasti. Napsat nejslavnější kapitolu odboje.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Výsadky Anthropoid, Silver A a Silver B seskočily do protektorátu přesně před 80 lety. Po třetích Vánocích, které jejich příbuzní doma prožili za okupace. Pro pět z těch sedmi parašutistů to byly i Vánoce poslední.

I po osmdesáti letech lze připomínat méně známé detaily z přípravy těchto výsadků, z jejich provedení a z následného statečného a nerovného boje s okupační mocí nacistického Německa. Je to první kulaté výročí, kdy Češi neuslyší slova žádného z přeživších parašutistů: ten poslední, Jaroslav Klemeš, opustil tento svět před čtyřmi roky.

Propast času trochu zmenšuje například expozice, kterou parašutisté mají ve skotské vesnici Arisaig, u níž se cvičili. Jedna z brožur – muzeum je spíš venkovské, není to odborná publikace s lakovanou obálkou – tu zmiňuje i trochu hrozivé zkazky z výcviku.

„Molo u Swordlandu bylo napůl zničeno, když se použilo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější