Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

K zemi hleď! Krutý pohled do zrcadla a hořký výsměch lidstvu

Leonardo DiCaprio a Jennifer Lawrence jako astronomové věštící zkázu. Foto: Netflix
Leonardo DiCaprio a Jennifer Lawrence jako astronomové věštící zkázu. Foto: Netflix

Režisér Adam McKay je mimozemšťan letící na kometě vstříc planetě Zemi, aby nemilosrdně vymazal lidstvo z jejího povrchu. Nebo alespoň všechno dobré, co si snad o sobě a svých schopnostech lidé mohli někdy domýšlivě myslet. A je z toho jeden z filmových vrcholů roku.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Představte si, že se podíváte do zrcadla a ono vám místo odrazu vašeho obličeje dá ránu pěstí. Trochu vás to udiví, možná vykouzlíte na tváři zaražený, ale pobavený úsměv, vždyť to na první pohled vypadá jako legrace. Jenže přijde další rána. Úsměv se zkřiví rozpaky. A ještě jedna navrch. A znovu. A tímto způsobem to bude pokračovat další dvě hodiny.

Váš obličej a vlastně celá hlava podle toho budou také vypadat, otřes mozku nejspíše… I když si nejste jisti, co se přesně stalo, určitě to bude nový, zajímavý typ zážitku. Kocovina z toho nejlepšího šampaňského, díky němuž jste sice nahlédli do páté dimenze vědomí, ale teď vašemu mozku pomalu začíná docházet, že o nic z toho nestál a že by mnohem raději přišel na to, jestli vůbec existuje způsob, jak vás postavit znovu na nohy.

Přesně tohle s vámi udělá film K zemi hleď!, který právě odstartoval svou globální slávu na Netflixu. Nemůžete říct, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější