Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Temný případ: Kriminálka o světě uvrženém v chaos

Seriál Temný případ. Foto: HBO
Seriál Temný případ. Foto: HBO

Na HBO skončila třetí řada seriálu True Detective, překládaná jako Temný případ. Jedná se o kriminální příběh nového typu, který nesleduje linii klasických děl o vyšetřování zločinu.

Kriminální vyprávění platí za stále bytostně živý žánr. Přestože jsou příběhy, které si povětšinou kladou za cíl objasnit spáchaný zločin, na jednu stranu plně závislé na svých vlastních dějinách, na stranu druhou se neustále proměňují a aktualizují. Každá dekáda kinematografických dějin vlastně nabídla jiný způsob prezentace kriminálních fikčních příběhů: jak z hlediska formálního, tak významového.

Za typického představitele současné varianty lze považovat seriál True Detective (v Česku distribuovaný pod názvem Temný případ), produkovaný stanicí HBO. Jeho temná atmosféra prostupující frustrace je totiž v mnohém charakteristická.

Právě televizními a internetovými diváky zkonzumovaná třetí řada prokazuje, že přestože daný seriál náleží současné podobě fikčního kriminálního žánru, sama značka tohoto konkrétního seriálu představuje rovněž svůj vlastní žánr definovaný svými vlastními pravidly, zákonitostmi a očekáváními.

Také třetí série je totiž vybudována na podobném výchozím konceptu jako řady předcházející. Ve velmi pozvolném tempu se rozkrývající kriminální zápletka se stává

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější