Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na co jsme se dívali před Vánoci na streamovacích platformách

Vánoční koleda vám vánoční rozpoložení nepřinese. Foto: HBO
Vánoční koleda vám vánoční rozpoložení nepřinese. Foto: HBO

V našem každoměsíčním přehledu tipů na streamované filmy a seriály se to často hemží horory a temnými kriminálkami. V prosinci jsme ale přece jen trochu vyměkli a nabízíme i tipy na něco, při čem si nebudete nervozitou okusovat nehty. I když ona se i pod titulem Vánoční koleda někdy skrývá pěkná temnota. Tak hlavně nepřeslechnout zvonění Ježíška!

Vánoční koleda / A Christmas Carol (HBO)

V předvánoční době se do popředí nabídky HBO Go opět dostalo nejnovější trojdílné zpracování Vánoční koledy, klasického příběhu od Charlese Dickense. Verze od britské BBC pochází z roku 2019 a vypráví zatím nejdrsnější verzi příběhu mrzutého starého lichváře Ebenezera Skruže (Vydřigroše).

Z dřívějších filmů si jej lidé mohou pamatovat jako animovaného shrbeného Jima Carreyho nebo uhlazeného Patricka Stewarta. V aktuálním podání Guye Pearce se nám ukáže necitelný člověk, který zanevřel na vše dobré a s vědeckou fascinací dohání lidi okolo sebe až na hranu jejich možností i morálky. Skruž si ale svým počínáním přivolá pozornost duchů Vánoc, kteří protáhnou jeho netečnou duši událostmi, které formovaly jeho život. A jako první si ho na paškál vezme duch minulosti Andy Serkis.

Přestože je příběh Vánoční koledy natolik známý, že by jej mohl téměř každý divák odvyprávět od začátku do konce, tato verze zaujme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Seriály

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější