Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Razantní silvestrovské zpřísnění se nekoná. Podniky budou moci mít otevřeno přes noc, oznámila vláda

„Důvěřujeme občanům, budeme na ně apelovat, aby se chovali zodpovědně,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
„Důvěřujeme občanům, budeme na ně apelovat, aby se chovali zodpovědně,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Vláda Petra Fialy (ODS) ozřejmila podmínky, za nichž bude fungovat život v Česku mezi svátky. S koncem nouzového stavu o půlnoci 25. prosince žádné razantnější restrikce nezačnou. Na kulturních a dalších akcích bude moci být až tisíc lidí, kteří budou sedět. Restaurace a bary nebudou mít omezenou otevírací dobu. Kapacita silvestrovských večírků bude omezená na 50 lidí. Podle viroložky Ruth Tachezy jsou představená pravidla nedostačující a začátkem ledna podle ní hrozí rychlé šíření varianty omikron.

„Důvěřujeme občanům, budeme na ně apelovat, aby se chovali zodpovědně. Chceme, aby se lidé o vánočních svátcích chovali rozumně. Všichni se chceme setkat s přáteli, a pokud je to možné, nechte se otestovat. Chovejme se odpovědně,“ apeloval šéf kabinetu.

Vláda podle něj sleduje situaci v zahraničí, kde se už masivně šíří nakažlivější varianta omikron. Proto prý připravila sérii opatření na nadcházející dny.

Prioritou podle kabinetu zůstává očkování proti covidu-19, a proto otevřel možnost dojít si pro posilující dávku i lidem od 30 let. A to od pondělí 27. prosince.

Jako další opatření zmínila nová vláda změny, které se týkají provozu restaurací a shromažďování lidí. Od 26. prosince už totiž nebude platit nouzový stav.

Otevírací doba barů bez omezení

Vláda potvrdila, že s koncem nouzového stavu přestane platit omezení otevírací doby. Restaurace a bary budou moci mít otevřeno po celou noc.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější