Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pomohl pád vlády a Super Mario. Itálie je podle týdeníku Economist zemí roku

Foto: Weyo, Adobe Stock
Foto: Weyo, Adobe Stock

Koncem ledna v Itálii padla vláda. Znovu. V zemi, kde je běžné, že se premiéři a vlády mění po jednom nebo dvou letech, nešlo o žádné překvapení. Premiér Giuseppe Conte byl od začátku v těžké pozici, a když se mu tedy už druhý kabinet po dvou a půl letech opět rozpadl, prezident se rozhodl hledat řešení mimo rozhádanou politickou scénu. A obrátil se na expředsedu Evropské centrální banky Maria Draghiho.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Bývalý guvernér měl zabránit tomu, aby se v čase nejistoty, kterou přinesla pandemie, konaly předčasné volby. Favority by v nich byly pravicovo-populistické strany.

Itálie svou pozornost potřebovala věnovat plánování reforem a Draghimu se hned na začátku podařilo uspět v náročném úkolu – dohodl se na podpoře se stranami, které spolu nechtěly vládnout.

Italský premiér Mario Draghi na summitu EU v říjnu 2021. Foto: EU

Po necelém roce Draghiho vlády vyhlásil Economist Itálii zemí roku. Itálie není ani nejlepší, ani nejšťastnější stát na světě, píše britský časopis, ale za rok 2021 zaznamenala

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jižní Evropa

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější