Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Není to ultimátum, ale… Putin pohrozil vojenskou akcí a vystupňoval obavy expertů

Ruský prezident Putin na zasedání vedení ministerstva obrany. Foto: Kreml, kremlin.ru
Ruský prezident Putin na zasedání vedení ministerstva obrany. Foto: Kreml, kremlin.ru

Obavy z nové ruské ofenzivy proti Ukrajině, které Kyjev i jeho západní spojenci mají už několik měsíců, včera svým projevem dále vystupňoval ruský prezident Vladimir Putin. Experti se zamýšlejí nad dalším možným vývojem a reálností ruských hrozeb. Další gradace prohlášení se čeká od zítřejšího tradičního několikahodinového Putinova televizního vystoupení.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Rusko je připraveno přijmout vojenská a technická opatření v odpovědi na agresivní politiku Západu. Na kroky, které nejsou vůbec přátelské, bude tvrdě reagovat,“ prohlásil během porady s vedením ruského ministerstva obrany a ozbrojených sil ruský prezident, o kterém je známo, že rozpad Sovětského svazu považuje za největší geopolitickou katastrofu své vlasti. (Před 10 dny k tomu dodal: „Koneckonců, co je rozpad Sovětského svazu? To je kolaps historického Ruska zvaného Sovětský svaz.“)

Rusko opět zcela zastavilo dodávky přes plynovod Jamal do Německa a ceny za plyn dosáhly historického rekordu 2 000 dolarů za tisíc kubických metrů. Jak píše Meduza, je to desetkrát více než na začátku roku.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová včera upozornila na to, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější