Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proměna mocenské mapy: Fiala vykázal Zemana z hlavního ringu, slibuje ale dialog

Poměr sil mezi premiérem a prezidentem se oproti předchozím letům proměnil. Foto: mluvčí Hradu Jiří Ovčáček
Poměr sil mezi premiérem a prezidentem se oproti předchozím letům proměnil. Foto: mluvčí Hradu Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman se po říjnových volbách dostal do pozice, na kterou není zvyklý. Do té doby fungoval v režimu, kdy mu šla vláda na ruku. Po vítězství Spolu a sestavení kabinetu premiéra Petra Fialy se situace změnila. Rok a čtvrt před koncem jeho prezidentské pouti se zdá, že je v částečné izolaci.

V české politice nezůstal v roce 2021 kámen na kameni. Sněmovní volby ukončily osmileté vládní angažmá hnutí ANO, do politického suterénu spadla tradiční levice. Naopak na výsluní se vrátily středopravicové strany. Koalice Spolu s Piráty a STAN vytvořila vládu s pohodlnou sněmovní většinou, do čela kabinetu se díky Petru Fialovi po letech strádání vrátila ODS.

Volby ale neprohráli jen Piráti se čtyřmi sněmovními křesly a strany pod pěti procenty hlasů. Jedním z hlavních poražených byl i člověk, který se o hlasy voličů vůbec neucházel – prezident Miloš Zeman. Ten byl až do konce loňského roku navzdory svému postupnému ústupu z veřejné scény jednou z významných mocenských figur na politické šachovnici.

Dokázal ovlivňovat zahraniční politiku, členové vlády k němu do Lán nebo na Pražský hrad jezdili na pravidelné audience, konzultovali s ním běžnou agendu.

Zemanův význam a vliv na každodenní politiku bezpochyby překonávaly formální pravomoci, které mu určovala ústava. Díky své síle, zkušenostem, slabosti

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Miloš Zeman

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější