Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Novavax, vakcína s českou stopou: repertoár očkování proti covidu se rozšiřuje

K očkování vakcínou Nuvaxovid se v Česku zatím předregistrovalo jen 8103 lidí. Foto: Adobe Stock
K očkování vakcínou Nuvaxovid se v Česku zatím předregistrovalo jen 8103 lidí. Foto: Adobe Stock

Evropská léková agentura EMA včera udělila podmíněný souhlas s použitím covidové vakcíny Nuvaxovid americké firmy Novavax. Někteří lidé na ni čekají jako na šetrnější alternativu s menším rizikem vedlejších účinků.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Do Evropy se tak dostává vůbec první proteinová vakcína. Zní to bezmála jako doplněk stravy pro sportovce, ale s tím nemá vakcína samozřejmě společného nic – snad jen připomenutí, že proteiny (česky v neodborném kontextu: bílkoviny) jsou zásadní složkou biochemie veškerého života. Protein, o který jde zde, je náš starý známý spike, materiál hrotů, jimiž se ježí kulička viru SARS-CoV-2.

Všechny covidové vakcíny dělají stejnou práci. Ukážou imunitnímu systému spike protein koronaviru SARS-CoV-2 a řeknou mu jako hlídacímu psu: až tohle potkáš, trhej! Techničtěji řečeno, na předložený antigen, jímž je právě spike protein, reaguje imunitní systém třemi způsoby: produkcí protilátek, zapamatováním pro budoucnost (protože hladina protilátek klesá, a dojde-li k infekci dlouho po očkování, musí je tělo vyrobit znovu) a konečně aktivací T-lymfocytů, tedy méně specifické imunitní odezvy zaměřené na rozlišení naše/cizí (řekne se jim, že mohou být brzy potřeba).

Čtyři typy vakcín

Každá z nich to ale dělá jiným způsobem. Vakcíny s inaktivovaným virem, k nimž patří čínské očkovací látky Sinopharm a Sinovac, stejně jako indický produkt firmy Bharat Biotech, dodávají do těla spike protein takříkajíc v přírodním stavu. Očkuje se přímo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější