Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Myslela jsem, že až zestárnu, budu jen sedět a koukat z okna. A ono to tak není.“ Jak se daří seniorům v domově v pražské Michli?

V Domově Sue Ryder, který má sídlo v areálu Michelského dvora v Praze, se každý den něco děje. Foto: Sue Ryder
V Domově Sue Ryder, který má sídlo v areálu Michelského dvora v Praze, se každý den něco děje. Foto: Sue Ryder

Na svátky se připravují i v domovech pro seniory. Klienti se zaměstnanci zdobí stromky, znějí koledy. Někteří stráví Vánoce u příbuzných. To je i případ Domova Sue Ryder v pražské Michli. Ten poskytuje podporu seniorům a jejich blízkým. Nabízí poradenství, osobní asistenci, půjčení kompenzačních pomůcek i pobyt v domově. Deník N zjišťoval, jak se jeho obyvatelům daří a jak v něm vypadá předvánoční období.

„Myslela jsem si, že až zestárnu, budu jen sedět a koukat z okna. A ono to tak není, tady jsem v jednom kuse zaneprázdněná,“ vypráví ve svém pokoji sedmasedmdesátiletá Ludmila. V domově se každý den něco děje. Oslavy narozenin, klienti chodí na rehabilitace nebo si povídají s psycholožkou či kaplankou.

Ludmila tady bydlí zhruba šest let. Nejprve na dvoulůžkovém pokoji společně se svým manželem, ten ale před časem zemřel. „Jirka před čtyřmi lety odešel a pak jsem se dostala

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější