Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rok změny. Petr Fiala překreslil politickou mapu Česka, volby přinesly prozápadním voličům úlevu

Koalice Spolu vedená Petrem Fialou nakonec ve volbách dokázala přerušit vládu Andreje Babiše a jeho hnutí ANO. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Koalice Spolu vedená Petrem Fialou nakonec ve volbách dokázala přerušit vládu Andreje Babiše a jeho hnutí ANO. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Analýza: Pro českou politiku byl rok 2021 přelomový. Po osmi letech totiž ve vládě skončil Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. Po relativně dlouhé době v ústraní se naopak dostala na výsluní ODS, na což by před osmi lety vsadil málokdo. Její předseda Petr Fiala dokázal letos na podzim volby s koalicí Spolu vyhrát a sestavit „vládu změny pro budoucnost“. Jak to dokázal a co ho čeká?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když Petr Fiala v lednu 2014 při své kandidatuře do čela ODS sliboval návrat této pošramocené politické značky na výsluní, vyvolávalo to u části společnosti přinejlepším pobavené úsměvy nebo velkou dávku skepse. Před osmi lety byla totiž česká pravice velmi oslabená. Občanští demokraté po potupném konci vlády Petra Nečase klopýtali těsně nad hranicí volitelnosti.

Fiala, který do ODS vstoupil jen krátce před svým zvolením do jejího čela, označil v kandidátském projevu na olomouckém kongresu návrat do popředí české politiky za běh na delší trať. „Buďme netrpěliví, pokud jde o řešení vnitřních problémů ODS a o návrat naší akceschopnosti. Ale buďme trpěliví, pokud jde o náš návrat do čela české politiky. Spadli jsme hluboko, zklamali jsme voliče, dovolili jsme vyrůst soupeřům. Je před námi mnoho drobné, každodenní a dlouhodobé práce,“ říkal tehdy novopečený poslanec ODS.

„Stojíme na novém počátku, máme jenom jeden pokus a ten začíná právě teď,“ dodal tenkrát Fiala. Po osmi letech lze konstatovat, že jeho pokus byl úspěšný. Obě opoziční koalice dokázaly v říjnu 2021 prolomit politickou dominanci Andreje Babiše krytou prezidentem Milošem Zemanem. Petr Fiala sestavil vládu s pohodlnou sněmovní většinou, svůj „kabinet změny“. Jak se jim to podařilo?

„Černé scénáře“

Jakkoli to zpětně může vypadat zcela samozřejmě, až do říjnových voleb rozhodně nebylo jisté, že hnutí ANO se svými potenciálními partnery spadne na pouhých 92 sněmovních mandátů. I po letech vládnutí za přímé či nepřímé účasti Andreje Babiše, po všech kauzách kolem jeho osoby a po covidové krizi hnutí ANO stále (s výjimkou pár měsíců letos na jaře) získávalo v průzkumech přes čtvrtinu všech voličů.

Několik let se v podpoře politických stran v podstatě nic zásadního neměnilo. Andrej Babiš měl až monolitickou podporu některých voličských skupin, opozice byla roztříštěná a nezdálo se, že by mohla sílu hnutí ANO zdolat. Jedním ze zlomů, zpětně viděno, se stalo sestavení obou opozičních koalic během loňského podzimu a zimy. Babišovi soupeři se spojili a stali se reálnou politickou silou.

Samotná předvolební kampaň už byla do velké míry očekávatelná. Obě opoziční koalice volby vykreslovaly jako možnost zúčtovat s érou premiéra Babiše, ten naopak ve velmi ostré negativní kampani varoval před nástupem opozičního bloku.

Na jedné straně tak vzduchem létala varování před třetím volebním obdobím vlády ANO. Na straně druhé se podle rétoriky ANO za hranicemi už šikovali migranti lační po

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Sněmovní volby

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější