Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rodinu připravovali na nejhorší, hrozila mu transplantace plic. Dnes po těžkém covidu opět aktivně sportuje

Tomáš Blaška se po těžkém covidu opět vrátil k aktivnímu sportu. Foto: archiv Tomáše Blašky
Tomáš Blaška se po těžkém covidu opět vrátil k aktivnímu sportu. Foto: archiv Tomáše Blašky

Lékaři mu nedávali větší šance na přežití. S covidem skončil letos na jaře na přístrojích a byl v umělém spánku. Když se Tomáš Blaška po deseti dnech probral, dozvěděl se, že jeho nejbližší kolega v práci pár dní předtím na covid zemřel. On sám se dostal do formy až zhruba po půlroce a dnes se opět věnuje potápění.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Osmačtyřicetiletý Tomáš Blaška se nakazil covidem na konci letošního února. Nejprve nic nenasvědčovalo tomu, že by měl mít vážný průběh. Po pár dnech ale přišly horečky kolem 41 stupňů, rapidní pokles kyslíku v krvi a odvoz záchrankou do nemocnice.

Pak už to šlo rychle k horšímu.

„Na rentgenu byl jasný nález – oboustranný zápal plic. Byl hospitalizován na covidovém oddělení I. neurologické kliniky. Jeho zdravotní stav se však pořád zhoršoval, a tak se po třech dnech ocitl na anesteziologicko-resuscitační klinice,“ říká Vladimír Šrámek, přednosta této kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

„Byl jsem osm dnů v umělém spánku, pak se mě pokoušeli probudit, ale ještě na to moje tělo nebylo připravené, tak mě zase uspali. Vypadalo to se mnou hodně špatně. Rodinu už lékaři připravovali

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější