Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Smutné Vánoce po tornádu. Lidé na jihu Moravy chtějí po měsících útrap zase normálně žít

Stopy po tornádu jsou v Hruškách i dalších jihomoravských obcích patrné i dnes. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Stopy po tornádu jsou v Hruškách i dalších jihomoravských obcích patrné i dnes. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Půl roku po ničivém tornádu stráví mnoho rodin z jihomoravských obcí Vánoce v provizoriu. Opravy jejich domů brzdí nedostatek peněz i šikovných rukou. Řada vánočních stromků se tak rozsvítí v ubytovnách či v mobilních domcích. Největší přání do nového roku je jasné: mít střechu nad hlavou.

Je jedenáct hodin dopoledne a slunce pomalu stoupá oblohou. Hlavní ulicí Hrušek na Břeclavsku se v pondělí 13. prosince rozléhá zvuk motorové pily a pravidelné údery kladiv řemeslníků udávají mrazivému dni jeho tempo. Ani sněhová pokrývka nezakryje stopy po katastrofě, která se tu téměř před půl rokem udála.

Odhalené trámy a krovy, čerstvě zakryté střechy, hrubé cihly, nová okna nebo holé betonové základy domů. Lešení, žebříky, pracovní vozy. Tak vypadá část obce, kterou se 24. června prohnalo tornádo. Po jihomoravské vesnici se pohybuje spousta zedníků, tesařů, pokrývačů nebo podlahářů.

Tornádo v Hruškách zasáhlo více než dvě pětiny obce. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

„Čekali jsme, že už touto dobou budeme dál. Velice optimisticky naladěná jsem byla někdy v červnu, když jsem viděla, jak probíhají odklízecí práce. Šlo to strašně rychle. Myslela jsem si, že budeme v září doma, potom jsem si říkala v listopadu, pak do Vánoc, a ejhle, jsou tady Vánoce,“ popisuje starostka Hrušek Jana Filipovičová.

Tornádo ve větší míře zasáhlo přibližně 40 procent obce. Staveb určených k demolici bylo přes šedesát – zhruba tři pětiny jejich obyvatel staví (nebo už postavili) nové obydlí.

„Mám informace, že dvě rodiny se teď na Vánoce chtějí vrátit domů. Jde samozřejmě o dřevostavby a možná nebudou mít fasádu, ale všechno ostatní ano, což je skvělé,“ říká Filipovičová a ukazuje zasažené části Hrušek na satelitním snímku obce zabírajícím celou stěnu její kanceláře.

Tornádo se objevilo na jihu Moravy 24. června ve večerních hodinách. Přehnalo se přes Břeclavsko a Hodonínsko, při svém postupu způsobovalo značné škody v pásu dlouhém 26 kilometrů a širokém až 700 metrů.

Výrazně zasáhlo obce Hrušky, Moravskou Novou Ves, Mikulčice, Lužice, severní části Hodonína a Ratíškovice. Odborníci tornádo zařadili do kategorie F4, která je druhou nejničivější. Kromě rozsáhlých škod si vyžádalo šest obětí a přibližně dvě stě zraněných.

Starostka je jednou z těch, kterým tornádo dům těžce poškodilo. „Zůstaly nám

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Tornádo na Hodonínsku

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější