Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Svědectví studentů DAMU o ponižování a sexismu spustila změny. Část pedagogů ale mluví o ženské pokoře

Studentky DAMU Marie-Luisa Purkrábková (vlevo) a Alexandra Chernomashyntseva čtou zpovědi studentů před budovou fakulty. Foto: Ne!musíš to vydržet
Studentky DAMU Marie-Luisa Purkrábková (vlevo) a Alexandra Chernomashyntseva čtou zpovědi studentů před budovou fakulty. Foto: Ne!musíš to vydržet

V červnu několik studentů DAMU upozornilo na údajné sexuální obtěžování, ponižování a šikanu ze strany pedagogů a starších spolužáků. Během šesti měsíců se vedení fakulty snažilo nastartovat změny. Někteří vyučující ale stížnosti zlehčují a využívají je jako záminku k útokům.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když Marie-Luisa Purkrábková vystoupila před budovou DAMU v centru Prahy a četla zpovědi frustrovaných studentů, kteří při studiu narazili na sexistické chování nebo šikanu, byl slunný letní podvečer. Happening se odehrál na konci akademického roku letos v červnu.

Purkrábková předčítala svědectví spolužáků a spolužaček nebo někdejších studentů Divadelní fakulty Akademie múzických umění. Některým z nich vyučující údajně nedoporučili studovat režii kvůli jejich pohlaví nebo jejich výkony hodnotili přehnaně kriticky a osobně. Byl mezi nimi i příběh dívky, která měla poměr s pedagogem. Ten se jí pak prý mstil, až ji donutil k odchodu z fakulty. Studenti se o své zkušenosti podělili v dotaznících.

„Pro mě bylo do jisté míry překvapení, jak velká reakce přišla a kolik lidí se ozvalo. Čím dál tím víc se mi také stává, že mě kontaktují lidé z jiných škol a chtějí radu, jak takové téma otevřít. Uvědomuju si, že je tu problém, který je mnohem větší než DAMU, jde o celospolečenský kontext,“ vysvětluje dnes Purkrábková, společně s Alexandrou Chernomashyntsevou hlavní představitelky iniciativy Ne!musíš to vydržet.

Z dopadu performance měla pozitivní pocit. „Jsme na dobré cestě, ale hrozně lehko to může sklouznout k tomu, že ještě chvíli budeme diskutovat, pak to vychladne a nezmění se nic,“ upozorňuje.

Ne!musíš to vydržet na FAMU

Na iniciativu z DAMU navazují nyní také studenti FAMU. Chtějí upozornit na problematické chování, ke kterému na filmové fakultě podle nich dochází. „Naším cílem je vytvořit bezpečné prostředí, kde si studenti/studentky a pedagogové/pedagožky budou vzájemně naslouchat a budou si vzájemnou oporou,“ stojí na instagramovém účtu iniciativy.

Její zástupci po vzoru DAMU poslali studentům dotazník, v němž mohou do 2. února popsat, na jaké problémy během studia narážejí.

Nejde o trestné činy

Emotivní svědectví popisující dění na DAMU vzbudila zájem médií i vedení fakulty. Ještě během léta se mimořádně sešel akademický senát, kde se problematické chování řešilo. Diskuse však nevedla k žádným závěrům.

Fakulta nicméně jmenovala proděkanku Alici Koubovou etickou mediátorkou, na niž se mohou studenti i vyučující s čímkoliv obrátit.

„Nabídli jsme skrze mou osobu vytvoření bezpečného prostoru pro sdílení neanonymních příběhů, které ale zůstanou anonymizované pro veřejnost. Cílem bylo vytvořit funkční nástroj pro řešení aktuálních problémů, vedlejším výsledkem bylo, že tato aktivita ověřila sdělení iniciativy,“ popisuje Koubová, jíž se během posledních měsíců svěřilo několik zaměstnanců školy a desítky studentů.

Výpovědi podle ní jednoznačně potvrzují svědectví studentů, která iniciativa v červnu zveřejnila. Vychází z nich však údajně také to, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sexuální násilí a obtěžování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější