Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Mrakodrapy v historických centrech a nezřízené demolice.“ Památkáři varují Babiše před novým stavebním zákonem

Bude nový stavební zákon znamenat demolici památkové péče? Ilustrační foto ČTK
Bude nový stavební zákon znamenat demolici památkové péče? Ilustrační foto ČTK

Ministerstvo pro místní rozvoj na začátku února zveřejnilo návrh nového stavebního zákona, který má zrychlit povolování nových staveb. Ve dvou otevřených dopisech se proti návrhu postavili členové akademické obce a zástupci organizace ICOMOS, která sdružuje mezinárodní odborníky v oblasti péče o památky a kulturní dědictví. Podle nich bude nový stavební zákon pro památkovou péči likvidační. Ministryně Klára Dostálová (ANO) tvrdí opak.

Podle aktuálního žebříčku Světové banky Doing Business se Česká republika v roce 2018 propadla v kategorii srovnávající obtížnost získání stavebního povolení na nelichotivé 156. místo. Česko tak těžce zaostává za svými sousedy, ale i za mnoha africkými státy. Získat stavební povolení dnes trvá průměrně 5,4 roku, což zásadně ztěžuje novou výstavbu. Právě to chce změnit ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které na konci ledna odeslalo do připomínkového řízení věcný záměr nového stavebního zákona.

Hlavním cílem navrženého zákona je zkrátit povolovacího řízení staveb na jeden rok. Zajistit to chce dvěma způsoby: vytvořením centrálního Nejvyššího stavebního úřadu, který bude mít po vzoru finanční správy pod sebou všechny stavební úřady, a takzvanou fikcí doručení, která ukládá úřadu rozhodnout do 30 dnů (ve výjimečných případech do 60 dnů). Pokud se tak nestane, bude se řízení považovat za schválené bez podmínek.

Důležitou změnou oproti dnešní praxi pak bude, že stavebník nebude muset vyběhávat jednotlivá závazná stanoviska, ale vše bude řešené centrálně na stavebním úřadě. To může ze systému vyřadit závazná stanoviska udílená například státními organizacemi životního prostředí nebo památkové péče. Právě proti zrušení systému závazných stanovisek a centralizaci do jednoho úřadu se teď bouří památkáři a členové akademické obce.

Zástupci české sekce mezinárodní památkářské organizace ICOMOS se v pondělí obrátili otevřeným dopisem na premiéra Andreje Babiše. Upozorňují v něm na to, že nový stavební zákon zcela ignoruje celou oblast péče o kulturní dědictví. „Důvodem našeho znepokojení je fatální

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nový stavební zákon

Památková péče

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější