Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rozvolníme, uvidíme. Heslo loňských vánočních svátků převzal i nový ministr Válek

Současný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek dělá stejnou naivní chybu jako jeho předchůdci. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Současný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek dělá stejnou naivní chybu jako jeho předchůdci. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Ivy Bezděkové: Během téměř dvouleté epidemie covidu si už Češi zvykli na několikanásobná déjà vu. I s novým ministrem zdravotnictví se krátce před vánočními svátky opět ocitáme v situaci, kterou jsme zažili už několikrát. Navzdory varování odborníků i vývoji v cizině si jde Česko opět vlastní cestou.

Vlastimil Válek přebírá ministerstvo ve chvíli, kdy se Evropa děsí dramaticky rychlého šíření omikronu. Svátky nesvátky, mnohé země před omikronem raději zatahují ruční brzdu, protože mají z neznámé varianty respekt.

Nizozemsko preventivně zavádí až do půlky ledna přísný lockdown, zavírá obchody i školy. Švýcarsko před novoročními oslavami dramaticky omezuje počty lidí, kteří se smějí setkat, občané mají nařízenou práci z domova a v restauracích smějí jen sedět. Rakousko zpřísňuje pohyb na hranicích, do země smí jen cestovatelé s třetí dávkou vakcíny nebo čerstvým PCR testem. Norsko nebude smět prodávat v restauracích alkohol, restrikce zavádějí kvůli nové variantě i další evropské země.

Omikron je totiž stále velká neznámá. Ví se o něm prakticky jen to, že je nakažlivý, kolik lidí pošle do nemocnic, se ale zatím nedá předpovědět. A tak se Evropa řídí heslem „better safe than sorry“ (do češtiny se zpravidla překládá jako „opatrnosti nikdy nezbývá“).

Také čeští odborníci varují, abychom se nenechali ošálit momentálním poklesem počtu nakažených a nemocných. Říkají to hodně hlasitě: s omikronem v zádech bychom měli spíše zpřísnit. Apel je slyšet od zdravotnických statistiků, vědců z Učené společnosti i některých krajských politiků.

Česko rozvolňuje

Nová vláda je ale neslyší. Naopak. Jako první krok všechna podstatná opatření zrušila. S koncem nouzového stavu od 26. prosince budou moci lidé slavit v restauracích, barech a na diskotékách celou noc. Zatím není jasné ani to, jestli zůstane povinnost prokazovat se v rámci covid pasu plným očkováním.

Nový ministr zdravotnictví tuší, že se kvůli tomuto uvolnění nahrnou do podniků davy rozjařených a natěšených lidí, a proto dopředu varuje: „Prosím, nevyhledávejte sociální kontakty, chceme, aby nedošlo k omezení výuky, je to moje priorita,“ apeloval úpěnlivě Válek.

Jinak řečeno, varuje, že pokud lidé budou chtít své děti poslat v lednu do školy, neměli by to s oslavami přehánět. Co tím ale měl nový ministr na mysli?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Názor

Zdravotnictví

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější