Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tragická smrt Češky v Londýně: Místní dál kladou otázky, na které nedostávají odpověď

Londýnská vigilie za Petru Srncovou. Foto: Dora Martínková
Londýnská vigilie za Petru Srncovou. Foto: Dora Martínková

Památku Petry Srncové uctili při nedělní vigilii v londýnském Brunswick Parku její přátelé, kolegyně i zástupci místní komunity. Mnozí z nich jsou frustrovaní z toho, že okolnosti její smrti zůstávají po třech týdnech od jejího zmizení nevyjasněné.

Sychravá zima nevlídného londýnského nedělního podvečera zalézala za nehty, když se na St. Giles Road lemující z východní strany Brunswick Park začali scházet první lidé. Se skloněnou hlavou pokládali k plotu, za kterým kolemjdoucí před týdnem objevil tělo Petry Srncové, čerstvé květiny a zapalovali svíčky. Přešlapovali na místě, z jednoho dvou hloučků se ozývaly tlumené hlasy.

Ručička hodinek se přehoupla přes čtvrtou hodinu odpolední. Na místo dorazila trojice Angličanek, která vigilii za dvaatřicetiletou Češku přes jednu ze sociálních sítí svolala. Když pak vkleče zapalovaly bezpočet miniaturních svíček v hliníkových kalíšcích, stékaly jim po tvářích slzy. Neubránily se občasnému vzlyku.

S nesmělými plaménky na chodníku si pohrávaly nemilosrdné poryvy. Přesto se po chvíli do ztemnělého podvečera v plném jasu rozzářilo: PETRA. Pokud se dívala z nebe, na její zamyšlené a posmutnělé tváři z oficiální fotografie se mohl alespoň na moment mihnout úsměv.

Ptám se, zda Petru, do svého zmizení a smrti asistentku zdravotních sester v dětské nemocnici, znaly. Kelly zhruba v Petřině věku zavrtí hlavou. Jen se prý jako zdravotní sestra bojí jezdit po práci sama domů. Stejně jako její kamarádky nevěří verzi, kterou s jistou úlevou přijala místní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Británie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější