Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Praha se rozpadá desítky let. Stovku mostů kouzelným proutkem neopravíme, varuje Čižinský

Lídr sdružení Praha sobě Jan Čižinský. Foto: Adam Hecl, Deník N
Lídr sdružení Praha sobě Jan Čižinský. Foto: Adam Hecl, Deník N

Jan Čižinský měl po volbách ambici stát se primátorem, nakonec ale neusedne ani v radě. Nechá si funkci starosty Prahy 7 a na magistrátu bude šéfovat zastupitelům sdružení Praha sobě. Říká, že ustoupil požadavkům Pirátů. A varuje, že pokud má teď nová koalice opravit mosty a další stavby, bude to pro Pražany náročné. Sklízíme to, co tu zasela ODS, tvrdí Čižinský v rozhovoru pro Deník N.

Ačkoli jste získal největší počet preferenčních hlasů, nakonec nejste ani v pražské radě. Jak si to mají vaši voliči vysvětlit?

Praha sobě vznikla proto, aby umožnila změnu v Praze. Změna pro nás znamenala Prahu bez Andreje Babiše a bez ODS. V případě rady jsme ustoupili požadavkům. Nechtěl jsem, aby moje ambice a moje postavení byly na závadu vzniku koalice.

Jakým požadavkům jste ustoupili?

Ustoupili jsme požadavkům Pirátů na primátora i tomu, že nemá být kombinace starosty a radního, což velmi vehementně prosazovali.

Jednička pražských Pirátů Zdeněk Hřib mi před dvěma týdny říkal, že ten požadavek je věcí jednání a záleží, jak je přesvědčíte. Takže na tom trvali?

Proti kumulaci funkcí se neustále vymezovali. Jedná se o velký ústupek. Nechtěl jsem zklamat ani voliče na magistrát, kde jsem dostal nejvíce hlasů, ani voliče v Praze 7. Ale nebylo to nakonec slučitelné s funkcí starosty, tak jsem ustoupil a nechal jsem prostor pro vznik koalice.

Napadlo vás, že byste byl v radě a nebyl starostou Prahy 7?

To by pro mě bylo těžké. Pro mě i pro lidi z Prahy 7 by možná bylo zdůvodněním, kdybych byl zvolen primátorem. Když to tak není, dávám přednost městské části, protože tady náš tým získal 55 procent. Předseda klubu je velice silná politická figura. Účastní se i neformálních jednání rady, kde vznikají všechny důležitější materiály. Budu ten, kdo pohlídá, že se změna stane, a zároveň se neutopím v žádné z těch gescí.

Z opozice zaznívá poměrně ostrá kritika. Dvojka kandidátky ODS Alexandra Udženija zmínila, že je to od vás zbabělost a zříkání se odpovědnosti. Jak byste na to reagoval?

Je to naprostý nesmysl. Vytvořili jsme koalici, která teď bude skutečně řešit rozpadající se Prahu. Ta se nerozpadá čtyři roky, ale desítky let. Teď právě bohužel sklízíme to, co tu zasela ODS. Myslím si, že paní Udženija by měla být zticha.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Praha

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější