Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejmenuji se Babiš, mám vlastní styl. Lidi se snažím motivovat, ne zastrašovat, říká Ťok

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Na resortu jsem přesčas, ale chci dál pracovat pro lidi, říká ministr dopravy Dan Ťok. Až odejde z funkce, nechce se domácí politikou zabývat. „Co se děje v domácím rybníku, opravdu nebudu komentovat,“ slibuje.

Premiér Andrej Babiš chtěl, aby ministři sepsali zprávu o činnosti svých resortů. Už jste s tím začal nebo to máte hotové?

Zpráv o naší činnosti jsem připravil už několik. Pan premiér už toho má hodně, ale připravuje se i nová. Mám pocit, že jsme udělali obrovské množství dobré práce a nemáme se za co stydět. Poslal jsem mu to třeba na konci minulého volebního období v roce 2017. Na druhé straně – jsou-li důležité věci, tak o nich pana premiéra informuju.

Co jste do poslední zprávy napsal?

Věci, které se udělaly. Když to vezmu od začátku, tak se dalo do pořádku mýto. Stavíme, přestože se tu povídá, že se nestaví. Všechno jsou to úseky dálnic nebo silnic první třídy. Pak je tu zákon o taxislužbách, elektronická dálniční známka, zákon o urychlení výstavby, zákon o drahách. Teď mám pocit, že jsem ve škole a vy mě zkoušíte.

Ne, jen pan premiér dával tento dopis do souvislosti s možnou obměnou kabinetu. Proto jsem se domnívala, že k němu přihlédne.

Kdo bude mít nejkratší soupis splněných úkolů, půjde z kola ven (smích)?  Upřímně řečeno, když jsem se bavil s panem premiérem, říkal, že záleží na sjezdu sociální demokracie, který bude volit předsedu a místopředsedy. Už se k tomu přidal pan Petříček, který řekl, že když ho nezvolí místopředsedou strany, bude nucen skončit ve vládě.

Takže očekáváte, že ke změnám dojde spíš na straně ČSSD?

Jsem přesvědčen, že se to bude řešit v rámci koalice mezi panem premiérem a panem Hamáčkem. Netrápím se tím.

Zmínil jste, že s premiérem resort řešíte průběžně. Co vám třeba vytýká?

Ano, vytýká mi, že málo komunikuju, a má pocit, že jsem na své podřízené málo tvrdý. Říkám, že se jmenuji Ťok, nikoli Babiš, a že mám svůj styl. Jsem přesvědčen, že díky němu jsem na ministerstvu vydržel

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější