Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Paxlovid, nový lék od Pfizeru: možná to nejhorší, co se viru SARS-CoV-2 zatím přihodilo

Kdyby mohl, teď by se měl bát. Grafika: Deník N
Kdyby mohl, teď by se měl bát. Grafika: Deník N

Zatímco molnupiravir od Merck & Co. se jeví jako stále větší zklamání, nový preparát od společnosti Pfizer vyvolává velkou naději. Kdyby se koronavirus mohl bát, měl by k tomu konečně vážný důvod. Několik háčků to samozřejmě má.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Základní linií ochrany proti covidu-19 jsou a zůstávají vakcíny. Změnily rovnováhu sil mezi člověkem a virem v náš prospěch, nevyřešily ale problém beze zbytku. Mnoho lidí zůstává neočkovaných – někteří zbytečně, někteří z vážných důvodů, a především tu je chudší polovina světa, kde k vakcínám není dostatečný přístup. Ani očkovaní si však nemohou být zcela jisti, jak dobře víme. Účinnost vakcín klesá jednak s časem od očkování, jednak, což je vážnější, ji oslabují mutace viru. Zatím se zdá, že proti variantě omikron budou tři dávky mRNA vakcín chránit s účinností 75 %, jiné kombinace očkování ještě méně. Protilátkám vytvořeným v našem těle po očkování, které by ho měly zlikvidovat, se omikron dovede docela dobře vyhnout.

Ještě horší je odezva omikronu na monoklonální protilátky. Ty představují zatím jedinou záchrannou brzdu, za kterou mohou lékaři zatáhnout, když se těžký průběh covidu-19 začne rozjíždět naplno. Zdá se, že o ni z velké části přišli, protože mezi těmi, které se při covidu dnes používají, si část účinnosti zachovává jediná, sotrovimab od firmy GSK. Protilátky od Regeneronu, které se používají nejčastěji, proti omikronu podle dosavadních zkoumání zcela selhávají.

Nová antivirotika přicházejí do této situace s vysloveně filmovým načasováním, tedy jako pomoc v nejvyšší nouzi. A jejich příběh se skutečně rozvíjí v hollywoodském stylu, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Varianta omikron

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější