Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V sázce je budoucnost rozhlasu. Nedokážu si představit, že by ředitel na Obzinové trval, říká mluvčí protestu

Protestující věří, že si René Zavoral svůj úmysl rozmyslí. Foto: ČTK
Protestující věří, že si René Zavoral svůj úmysl rozmyslí. Foto: ČTK

Už třetí den zaměstnanci Českého rozhlasu řeší jmenování nové šéfky zpravodajství Jitky Obzinové. Novinářka s problematickou minulostí má zpravodajství převzít začátkem ledna, proti čemuž se už stovky lidí z veřejnoprávního rozhlasu ohradily v otevřeném dopisu. Podle mluvčího protestní skupiny novináře Václava Štefana přitom zaměstnanci nepředpokládají, že by Obzinová mohla na pozici vůbec usednout.

V rozhovoru se mimo jiné dozvíte:

  • Proč zaměstnanci očekávají, že bude jejich protest úspěšný.
  • Kdy by mohlo být o budoucnosti zpravodajství v Českém rozhlasu jasno.
  • Zda je možné se tlaku vedení vyhnout.

Jaká je v současnosti v Českém rozhlasu nálada?

Nálada je plná očekávání, jestli se naplní záměr generálního ředitele Reného Zavorala a novou ředitelkou zpravodajství se nakonec stane opravdu Jitka Obzinová. Nyní má petice 550 signatářů a další se přidávají. Z toho vyplývá, že podpora této akce je masivní.

Jak upozornil také Deník N, včera se sešli šéfredaktoři s ředitelem Zavoralem. Jak hodnotíte závěry schůzky, bylo podepsání petice reakcí na ni?

Nikoliv úplně, petice začínala vznikat paralelně. My jsme ale samozřejmě chtěli vědět, jak vážně René Zavoral tento krok míní. A ta porada potvrdila, že požadavek je na stole. A že by Jitka Obzinová měla dostat šanci. Právě na poradě René Zavoral hájil nástup Jitky Obzinové tím, že je potřeba

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Veřejnoprávní média

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější