Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Amazon jednou vyhyne jako dinosaurus.“ V Pamploně se setkali nezávislí nakladatelé

Ilustrační snímek. Foto: Unsplash
Ilustrační snímek. Foto: Unsplash

Komentář Barbory Baronové: Bibliodiverzita se stala mantrou malých nezávislých nakladatelů a nakladatelek po celém světě. Princip zodpovědného a udržitelného vydávání úzce profilovaných knih pro náročnější publikum jim totiž pomáhá strategicky i morálně odolávat tlaku velkých knižních hráčů na globálním vydavatelském hřišti, kterým jde o byznys víc než o knižní kulturu.

Když v roce 2015 vydala australská nakladatelka Susan Hawthorneová knihu Bibliodiverzita, upozornila v ní na to, jak zásadní vliv na rozvoj společnosti a kultury má co nejrozmanitější knižní produkce.

O tom, že malé, drobné věci jsou krásné a důležité, mluvila ve svém závěrečném proslovu na sklonku letošního listopadu na celosvětové konferenci nezávislých nakladatelů a nakladatelek ve španělské Pamploně i indická vydavatelka Vandana Shivaová.

Na konferenci, při které se sešlo na stopadesát nezávislých nakladatelů ze čtyřiceti zemí světa, povzbuzovala ostatní, aby se diverzity ve své nakladatelské praxi nebáli. Rozmanitost je základem odolné společnosti nejenom v krizi: „A zatímco jednou Amazon jako dinosaurus vyhyne, malí nakladatelé se nikdy nenechají k vymření dotlačit.“ Poukázala tím na to, že motivací většiny nezávislých subjektů není zisk, ale především kultura samotná – jako jeden z nezbytných aspektů pro přežití, ale i rozvoj společnosti. A právě tato primárně nezisková motivace činí nezávislé nakladatele odolnějšími.

Kultura je dnes mnohde ve svých projevech včetně literatury chápána politickým establishmentem jako zbytná – což se znovu prokázalo mimo jiné i při nedávném přerozdělování ministerských postů v Česku –, nezávislí nakladatelé a nakladatelky však mají odolnost ve svém DNA. Ať už jsou z Madagaskaru, Indonésie, Kanady, Uruguaye, Libanonu, Bulharska, Íránu, Beninu, Haiti, Maroka, Německa, Sýrie, nebo ČR, dokážou spolu vzájemně diskutovat o zmíněných palčivých problémech, které se týkají nakladatelské praxe, a sdílet své perspektivy tak, aby obohatily všechny přítomné. Působí totiž v rozmanitém prostředí, kde se musí střetávat s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější