Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rozhlasoví novináři obstáli, Zavoral ne. Selhal už víckrát, teď nejvážněji. Měl by skončit

Protest zaměstnanců Českého rozhlasu byl úspěšný. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Protest zaměstnanců Českého rozhlasu byl úspěšný. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Protest zaměstnanců Českého rozhlasu byl úspěšný. Generální ředitel René Zavoral oznámil, že jím jmenovaná Jitka Obzinová nenastoupí na post ředitelky zpravodajství. To je dobrá zpráva. Problémem ale zůstává Zavoral jako nejvyšší šéf veřejnoprávního rádia. Jeho přehmatů už bylo příliš, Obzinová byla jen tím nejzávažnějším.

Zavoral narazil na odpor, který zjevně nečekal. Načasoval jmenování Obzinové do předvánočního shonu, možná počítal s tím, že se nikomu nebude do velkých protestů chtít. Jenže se přepočítal, dopis proti nové ředitelce zpravodajství podepsalo neuvěřitelných více než 600 zaměstnanců a externích spolupracovníků rozhlasu. A byli odhodlaní k dalším krokům, pokud by to nestačilo.

Zavoralův tah s Obzinovou, a zejména jeho očekávání, že ji prosadí, byly nepochopitelné. V české žurnalistice je jen málo jmen schopných vyvolat větší odpor novinářů a novinářek, kteří si své profese váží. Generální ředitel se už několikrát přesvědčil, že takových má plnou redakci.

Protest zaměstnanců rozhlasu byl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Veřejnoprávní média

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější