Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Zmizelý Hamáček, dohra kauzy Feri a otřesy v Českém rozhlase

Čtvrteční Notes pro vás sepsal Adam Hecl.

Dnešní den se nesl ve jménu Českého rozhlasu, kterým otřáslo včerejší oznámení, že se má šéfkou zpravodajství stát nechvalně proslulá Jitka Obzinová. O této chystané personální změně jsme přinesli hned několik textů. Zaměstnanci se bojí ztráty nezávislosti, petici proti nové šéfce podepsalo už přes 260 zaměstnanců rozhlasu. Řediteli veřejnoprávního média Renému Zavoralovi adresovali dopis, kterým proti angažmá Obzinové protestují. Redaktoři vyjádřili nesouhlas také na sociálních sítích, kde se společně ohradili s heslem #nebudemezticha. Zavoral už se sešel se zástupci redakce. Jak zjistil Deník N, chtěli se s ním sejít už včera, Zavoral však nebyl k zastižení.

Profil Reného Zavorala jsme přinesli zde. V minulosti čelil pochybnostem například kvůli svým vztahům se současným osazenstvem Pražského hradu.

A proti ženě, která v minulosti ohýbala zpravodajství k obrazu svému, se ohradilo i vedení Sněmovny. Personální změny kritizovala předsedkyně dolní komory Pekarová Adamová či místopředseda Jan Bartošek. Podle expertů by se však svých komentářů měli politici spíše zdržet. „V jejich kompetenci a odpovědnosti jsou mediální rady, ne manažeři,“ řekl Deníku N analytik a editor serveru Digizone.cz Filip Rožánek.

Jak na Obzinovou vzpomínají její exkolegové? Z jejich výpovědí nepůsobí Obzinová jako někdo, s kým byste zrovna chtěli sdílet dvojdomek. Za doby jejího vedení Primy například televize odvysílala zcela vážně míněnou reportáž o chemtrails. Jindy zase dávala směrem do redakce pokyny, jak vykreslovat uprchlickou krizi. Ve vysílání tak dostával prostor například dnes už pozapomenutý protiislámský aktivista Martin Konvička.

Právnická fakulta reaguje na kauzu Feri. Vzniká například funkce ombudsmana a vedení také chystá nový nástroj, skrze nějž bude možné nepříjemné zkušenosti ze školy sdílet. Na první rozeslané dotazníky mezi studenty přišlo 200 odpovědí, nejčastěji se objevovaly i zmínky o šikaně, obtěžování či nevhodné komunikaci mezi studenty. Jeden podnět přišel také kvůli sexuálnímu obtěžování a nátlaku ze strany pedagoga.

Jan Hamáček po volbách zmizel. Pravděpodobně je v pořádku, živ a zdráv, ale během října a listopadu se omluvil hned z pěti jednání vlády. Dlouho ho prý neviděl ani premiér Andrej Babiš. Další volby jsou holt v nedohlednu, ČSSD se nedostala do Sněmovny, tak proč se taky snažit. Zdá se, že červená mikina byla definitivně pověšena na hřebík.

Pokud se vám dnes nic číst nechce a raději byste poslouchali, nabízíme výběr článků v audioverzi, která je dostupná pro klubové předplatitele:

Co vás v Deníku N čeká zítra?

– Vzpomínky padesáti osobností na den, kdy zemřel Václav Havel
– Redaktoři Českého rozhlasu nesouhlasí s Obzinovou v čele zpravodajství
– Deset let kimčongunismu
– Umami jako vizitka českého popu

Příjemný večer přeje Adam Hecl.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější