Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dohra kauzy Feri na Právnické fakultě UK: vedení zmapovalo obtěžování ve škole a nachystalo změny

Děkan právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kuklík. Foto: Ludvík Hradilek. Deník N
Děkan právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kuklík. Foto: Ludvík Hradilek. Deník N

Kauza Dominika Feriho rozhýbala změny na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Její vedení chystá nástroj, jak se svěřovat s nepříjemnými zkušenostmi ze školního prostředí, vzniká i funkce ombudsmana. Studenti se v dotaznících svěřovali se zkušenostmi s nevhodným chováním ve škole nebo na fakultních akcích, vedení teď informovalo o výsledcích.

Případ exposlance a bývalého studenta práv Dominika Feriho, který podle řady výpovědí obtěžoval ženy, poukázal podle děkana Jana Kuklíka na obecnější problém. Šéf fakulty proto v červnu rozeslal studentům dotazník, v němž se mohli anonymně svěřit se svými zkušenostmi.

Vedení zajímalo nejen obtěžování se sexuálním podtextem, ale jakékoliv nevhodné či obtěžující chování na fakultě nebo jejích akcích. Například zneužívání mocenské pozice, z nějž vznikají ponižující či urážlivé situace. Studenti se mohli sami rozepsat, jaké zkušenosti tak vnímají.

Jde o způsob zmapování situace,“ vysvětlil před létem v rozhovoru s Deníkem N Kuklík s tím, že následovat bude sada opatření, která mají podobnému chování zamezit.

Nyní má v ruce výsledky anonymního dotazování a informoval o nich studenty i vyučující. Z dvou set získaných odpovědí hovořila

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dominik Feri

Sexuální násilí a obtěžování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější