Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Naléhavé pracovní důvody.“ Hamáček po prohraných volbách prakticky zmizel, chyběl i na vládě

Předseda ČSSD Jan Hamáček sleduje průběžné výsledky voleb. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda ČSSD Jan Hamáček sleduje průběžné výsledky voleb. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ministr vnitra Jan Hamáček, který kvůli propadu ČSSD ve volbách do Sněmovny rezignoval na post předsedy strany, prakticky zmizel z veřejného prostoru. Na sociálních sítích už téměř nekomunikuje, chybí na tiskových konferencích vlády a dlouho ho prý neviděl ani sám premiér Andrej Babiš (ANO).

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ještě loni v červnu byl ministr vnitra a tehdejší šéf sociální demokracie Jan Hamáček vůbec nejdůvěryhodnějším ústavním představitelem, když mu podle Centra pro výzkum veřejného mínění věřilo 47 procent lidí, dokonce o procento víc než tehdejšímu ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO).

Byla to doba, kdy Hamáček v dnes už ikonickém červeném svetru neváhal vystoupit na tiskové konferenci vlády a silnými slovy apelovat, aby lidé dodržovali zákaz vycházení. „Těm lidem hrozí to, že někoho nakazí, on pak umře a jim to bude celý život líto,“ prohlásil například.

Po celou dobu epidemie pak sháněl roušky a respirátory, koaličního partnera přesvědčoval o významu zřízení Ústředního krizového štábu, v jehož čele měl stát, a neváhal se ani opakovaně ostře přít na sociálních sítích, když si například s ministrem zdravotnictví na Twitteru vyjasňovali, kdo měl zajistit respirátory a ochranné pomůcky do domovů seniorů.

Nyní se po ministru vnitra v demisi v podstatě slehla zem. Jsou to právě říjnové volby do Poslanecké sněmovny, od kterých se Hamáček z veřejného života víceméně stáhl a vystupuje jen v nejnutnějších případech. ČSSD, kterou do voleb vedl z pozice předsedy, se sice do dolní komory po třiceti letech nedostala, i tak ale Hamáček nadále zůstává prvním vicepremiérem a ministrem vnitra, nyní v demisi, který se až do předání úřadu nové vládě podílí na řízení země.

Na jeho sociálních sítích je víceméně ticho. Hamáčka shánějí novináři i veřejnost, ponejvíce právě na sociálních sítích.

„Zkrátka tady dnes není“

Podle všeho nejsou sami, kdo poslední dobou expředsedu končící vládní strany delší dobu nespatřil. Když na tiskové konferenci v polovině listopadu dostal premiér Andrej Babiš (ANO) od novinářů dotaz, zdali na jednání kabinetu došlo také na hodnocení vládní spolupráce se sociální demokracií, odpověděl následovně: „Tak pana Hamáčka jsem už dávno neviděl, ale určitě to někdy probereme.“

Právě jednání vlády 11. listopadu bylo jedno z těch, na kterém Hamáček zcela chyběl. Jak Deník N zjistil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější