Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Bohužel to nedopadlo.“ Reportáž z bruselského loučení Andreje Babiše

Andrej Babiš na svém posledním summitu v Bruselu. Foto: Evropská rada
Andrej Babiš na svém posledním summitu v Bruselu. Foto: Evropská rada

„Mrzí mě, že poslední Evropská rada skončila takto,“ přiznal Andrej Babiš před novináři, kteří na něj čekali po posledním jednání v Bruselu. Jen zhruba dvanáct hodin před předáním vlády i klíčů od korunovačních klenotů Petru Fialovi jednal s ostatními lídry EU, nepodařilo se mu ale prosadit svůj plán. Přinášíme reportáž z poslední zahraniční cesty nyní už bývalého premiéra.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Je středa dopoledne a čekáme na Babiše na letišti v pražských Kbelích. Všechno je ještě hektičtější než jindy – premiér je sice už řadu týdnů v demisi, program má ale stejně nabitý jako v předvolební kampani. Před odletem do Bruselu ještě rychle u Pardubic otvírá nový úsek dálnic, kde zapomněl zmínit, že 85 % nákladů zaplatil rozpočet EU.

Po půl dvanácté předseda vlády přijíždí, není čas ani na obvyklý brífink pro novináře na letišti, odlétáme. První den je na programu Východní partnerství, ve kterém už nějakou dobu chybí Bělorusko.

Po příletu Babiš ihned odjíždí na oběd s šéfy vlád Ukrajiny, Moldavska, Gruzie, Ázerbájdžánu a Arménie. Na novináře má časovou skulinu až kolem půl čtvrté, kdy přijíždí na Zastoupení ČR při EU, kde trpělivě čekáme. Jsme už zvyklí, takhle to na summitech v covidové době chodí.

Babiš neopomněl zkritizovat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Evropská unie

Reportáž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější