Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zkazili jste mi život, žaluje syn rodiče za početí. Živelné libanonské drama ždímá emoce

Hlavního hrdinu filmu Kafarnaum skvěle zahrál nyní čtrnáctiletý Zain Al Rafeea. Foto: Fares Sokhon
Hlavního hrdinu filmu Kafarnaum skvěle zahrál nyní čtrnáctiletý Zain Al Rafeea. Foto: Fares Sokhon

Libanonská režisérka Nadine Labakiová způsobila na posledním festivalu v Cannes senzaci s dramatem o klukovi, který žaluje své rodiče, že jej vůbec počali. Film Kafarnaum získal na festivalu cenu poroty, má taky nominaci na Oscara. A právě přichází do českých kin.

Ještě před třinácti lety byl svět plný naděje. Alfonso Cuarón v postapokalyptickém dramatu Potomci lidí drží palce Cliveovi Owenovi, který nasazuje život, aby ochránil jedinou těhotnou ženu v celé zchudlé Anglii. Od té doby se tolik změnilo. Ethan Hawke coby nešťastný kněz v Zoufalství a naději (2017) rozvažuje, zda dítě vůbec přivádět na svět, Matt Dillon ve von Trierově novince Jack staví dům (2018) pak na děti rovnou pořádá leč. V Kafarnaum je úhel pohledu ještě trochu jiný, originální.

Zhruba dvanáctiletý Zain (Zain Al Rafeea) přichází do soudní síně s želízky na rukou. Pyká za násilný čin, což mu však nebrání, aby žaloval vlastní rodiče: za to, že ho počali. Nedokázali se o něj postarat, připravili mu život k nežití. Je to poměrně fantastická až bulvární premisa, která nutí režisérku kreslit Zainovy rodiče i hrdinův svět v co nejčernějších barvách.

Zároveň musí odněkud vyškrábnout co nejvíc sympatií pro tohoto rozčepýřeného kluka, který sice žije ve špíně a mluví jako kanál, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější