Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na sponzory STAN měl podnikatelské vazby Michalik. Přes kyperskou firmu, která už ho stála ministerský post

Věslava Michalika pojí obchodní vazby se skupinou podnikatelů, kteří po volbách naposílali hnutí STAN přes tři miliony korun. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Věslava Michalika pojí obchodní vazby se skupinou podnikatelů, kteří po volbách naposílali hnutí STAN přes tři miliony korun. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Neobvyklé sponzorské dary Starostům a nezávislým pocházejí od podnikatelů, které v minulosti pojily obchodní vazby s místopředsedou hnutí Věslavem Michalikem a jeho manželkou. Na finanční příspěvky, které na účet STAN přišly po volbách, upozornila Mladá fronta Dnes. Deník N zjistil, že s některými dárci Michalikovi podnikali přes svou kyperskou firmu Lowfield Investments, kvůli níž se už místopředseda STAN vzdal kandidatury na ministerskou funkci.

Více než tři miliony korun přiteklo na transparentní účet Starostů a nezávislých zhruba od dvacítky firem v době mezi koncem října a polovinou prosince. Na tom by nebylo samo o sobě nic až tak divného. Jak ale napsala Mladá fronta Dnes, jednotlivé dary ve výši mezi jedním stem a dvěma sty tisíci korun poslaly společnosti ovládané vzájemně provázanými podnikateli. Ti působí především v oblasti nemovitostí, mimo jiné provozují obchodní domy dříve známé pod značkou Prior v různých městech České republiky.

MF Dnes také upozornila, že Michalik v devadesátých letech jako bankéř pomáhal firmě z této skupiny zajistit investici od mezinárodní banky. Deník N ale zjistil, že místopředseda STAN má na tyto sponzory víc vazeb, a ty jsou těsnější a čerstvější.

Michalik se vzdal kandidatury na post ministra průmyslu a obchodu po předchozím zjištění Deníku N, že své podnikání v solárním byznysu financoval neprůhlednými půjčkami od utajené kyperské firmy Lowfield Investments. K té se Michalik nejdřív neznal, pak prohlásil, že patřila jeho manželce Haně Michalikové.

Právě přes firmu Lowfield Investments vede k Michalikovi stopa i od neobvyklých sponzorských darů, které se po volbách začaly scházet na účtu jeho politického hnutí.

Přesněji řečeno – jde o stopy nejméně dvě. V účetní závěrce

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější