Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Islámský stát se hroutí. Západ si láme hlavu, co se svými občany, kteří za ním utekli a teď se vracejí

Bojovník Syrské demokratické armády ve vozidle. Foto: Rodi Said, Reuters
Bojovník Syrské demokratické armády ve vozidle. Foto: Rodi Said, Reuters

Islámský státu bojuje o svou poslední baštu a Američané se plánují stáhnout ze Sýrie. Evropské země tak mají obavu z návratu svých radikalizovaných občanů.

Shamina Begumová odešla z Velké Británie do Sýrie za Islámským státem, když jí bylo patnáct let. Psal se rok 2015, kdy odchod radikalizovaných občanů západních zemí na Blízký východ vyvrcholil. Deset dní po příjezdu do města Rakka se Begumová provdala za nizozemského konvertitu k islámu. Měla dvě děti, obě zemřely.

Když čekala třetí, rozhodla se, že se vrátí zpět do Evropy. „Doufala jsem, že mě možná pro moje dobro a dobro mého dítěte pustí zpět. Nemohu žít v tomto táboře věčně. To není možné,“ vzkázala ze syrského uprchlického tábora, kde se nyní nachází.

Země, ve které se narodila, ji však zpátky nechce. Britské úřady oznámily, že Begumová přijde o občanství.

Britka se ocitne bez občanství

Mladé ženě má být odebráno na základě zákona o britském občanství z roku 1981. Ten umožňuje, aby ministr vnitra odebral občanství v případě, kdy „je přesvědčený, že odebrání prospívá veřejnému zájmu“.

Rozhodnutí je kontroverzní, zákon totiž neumožňuje odebrat občanství v případě, kdy by se dotyčný ocitl bez občanství. To je možné, pouze pokud

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Terorismus

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější