Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Léčba dětské leukemie se podobá adventu. Jedno i druhé spěje k naději, říká onkolog

Profesor Vladimír Mihál se věnuje léčbě dětské leukemie už čtyři desetiletí. Foto: Karolína Poláčková
Profesor Vladimír Mihál se věnuje léčbě dětské leukemie už čtyři desetiletí. Foto: Karolína Poláčková

Jsou slova, která nechcete ve svém životě slyšet. Například dětská leukemie. Jsou lidé, kteří je přesto musí vyslovit. Například Vladimír Mihál, profesor hematoonkologie z Fakultní nemocnice v Olomouci, který je říká už čtyřicet let. Podle něj však nemusí být pouze tragickou zprávou, ale také počátkem křehkých přátelství, a hlavně naděje.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Když oznamujete rodičům podezření na leukemii, obvykle to pro ně bývá těžký šok. Rodinu to vykolejí, na chvíli se zastaví, ale musí pokračovat. Začíná dlouhá cesta, která velmi závisí na tom, jak bude dítě reagovat na léčbu. Ta obvykle trvá šest měsíců v nemocnici a pak rok a půl v ambulantní léčbě,“ popisuje zkušený sedmdesátník s neobvyklým darem hledat naději a dobré zprávy i tam, kde jiní vidí pouze děsivou diagnózu.

Mluvíme spolu po druhé adventní neděli – i pro dětského onkologa je to čas k přemýšlení. V jeho případě poněkud specifickým směrem.

„Připadá mi, že to podstatné, co se s leukemií v první fázi léčby děje – říkáme tomu indukce –, se podobá adventu,“ vysvětluje. „Všimněte si, že adventní čas trvá čtyři týdny. Podobně je to s indukcí. Její 33. den provádíme kontrolní vyšetření kostní dřeně a hodnotíme, zda se dítě dostává do remise,“ vysvětluje profesor.

Podobu nevidí pouze v délce trvání, ale také v

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější