Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Už mají dost machismu a vražd. #YoTambien: #MeToo rozzlobených Latinoameričanek

"Nulová beztrestnost pro Óscara Ariase." Protest proti exprezidentovi a držiteli Nobelovy ceny míru, obviněnému ze sexuálního násilí (San José, Kostarika, únor 2019). Foto: Juan Carlos Ulate, Reuters
„Nulová beztrestnost pro Óscara Ariase.“ Protest proti exprezidentovi a držiteli Nobelovy ceny míru, obviněnému ze sexuálního násilí (San José, Kostarika, únor 2019). Foto: Juan Carlos Ulate, Reuters

I na jih od Rio Grande mají prvního prominenta obviněného ze sexuálního obtěžování. #MeToo doběhlo dvojnásobného kostarického prezidenta, který za svou snahu o urovnání konfliktů v sousedství obdržel v roce 1987 Nobelovu cenu míru. Případ Óscara Ariase je jen vrcholkem toho, jak se latinskoamerické společnosti snaží vypořádat s obřím počtem násilných činů vůči ženám.

„Tady na tom gauči seděl v roce 1986 George Bush, když poslouchal můj plán pro Střední Ameriku,“ chlubil se návštěvám podle španělského deníku El País ve své pracovně Óscar Arias. A ve stejné místnosti, plné knih básní i politologických studií, znásilnil podle obvinění bývalý kostarický prezident, který za svoje diplomatické úsilí o vyřešení středoamerických konfliktů bez použití zbraní dostal v roce 1987 Nobelovu cenu míru, v prosinci 2014 mladou aktivistku, která ho přišla požádat o podporu organizace Mezinárodní kampaň za zrušení jaderných zbraní.

Pan Dokonalý v koncích

Nyní pětatřicetiletá Alexandra Arceová von Heroldová policii vypověděla, že ji politik při rozloučení začal líbat, sahat jí na ňadra a zasunul jí prsty pod kalhotky dřív, než ho odstrčila. Dlouho o znásilnění (což navzdory zažitému vnímání neznamená jen vynucenou soulož, ale jakoukoliv sexuální aktivitu proti vůli oběti) mluvila jen se svými nejbližšími a kolegyněmi. Ale na veřejnosti kvůli studu nechtěla. Navíc se bála, že aféra by mohla uškodit její organizaci, která paradoxně dostala Nobelovu cenu za mír přesně třicet let po Ariasovi.

Nakonec se podle vzoru hollywoodských hereček, které odstartovaly kampaň Me Too (Já také), rozhodla, že pro nevítané osahávání intimních míst mocnými není prostor ani v machistické Latinské Americe. Počátkem února se obvinění dnes osmasedmdesátiletého Ariase dostala na veřejnost.

Poslední měsíce nejsou pro kmeta, který je zvyklý na piedestal nejváženější osobnosti Střední Ameriky, snadné. Loni v srpnu ho státní zástupce obvinil, že nezákonně povolil v roce 2008 během svého druhého prezidentského mandátu kanadské firmě těžbu zlata nedaleko hranic s Nikaraguou. Obvinění, že kvůli úplatku, se Arias brání. „Myslím, že za 117 let, co se Nobelova cena udělila různým osobnostem, žádná z nich nemusela kvůli takovému obvinění k soudu. Já jsem první, a to mě samozřejmě bolí,“ řekl v době, kdy netušil, že přijde ještě horší rána pro jeho dosud skvělou reputaci.

Šestice žen versus nobelista

I obvinění ze sexuálního násilí kategoricky odmítá: „K žádné ženě jsem si nikdy nedovolil nic proti její vůli. Ve veřejném životě jsem se vždy stavěl za genderovou rovnost, protože si myslím, že je nezbytná pro to, abychom dosáhli spravedlivé a rovnoprávné společnosti.“ Bohužel pro Ariase, tak jako v jiných případech Me Too, známých především z Hollywoodu, se na něj po prvním veřejném ukázání prstem začala sypat svědectví dalších žen, na něž se podle jejich slov před lety, ale i docela nedávno sápal, aniž by o to stály.

Kostarická novinářka Nono Antillónová popsala v domácím deníku La Nación pětatřicet let starou zkušenost s Ariasem, když působila jako jeho mediální poradkyně. „Přiblížil se ke mně, položil mi ruku přes kalhoty na ztopořený penis… chytil mě za ramena, namáčkl na skříň a začal osahávat,“ objevuje se v jejím vyprávění.

The Washington Post zase přinesl příběh nynější ředitelky komunikace Human Rights Watch Emmy Dalyové, která slavnému politikovi roku 1990 jako mladá reportérka položila otázku. Arias jí prý místo odpovědi přejel rukou po ňadrech a pronesl: „Ty nenosíš podprsenku.“ Zatím proti němu vystoupilo šest žen včetně jedné bývalé Miss Kostarika.

Nelze vyloučit, že všechna obvinění na jeho hlavu jsou smyšlená, a těžko dokazovat opak, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější