Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kokainoví kovbojové. Jak síť drogového pašeráka Antonina Vadaly opředla slovenské celníky i Roberta Fica

Grafika: Edin Pašović, OCCRP
Grafika: Edin Pašović, OCCRP

V roce 2012 zachytila italská protimafiánská jednotka telefonický rozhovor mezi tehdejším předsedou slovenské vlády Robertem Ficem a Antoninem Vadalou, který se odehrává ve velmi přátelském tónu. Nahrávka telefonátu vznikla v rámci policejní operace, která Vadalu monitorovala. Jeho jméno se totiž pravidelně objevovalo v policejních spisech, které se zaměřovaly na členy nejmocnější mafie světa ’Ndrangheta.

Vadala ze Slovenska pomalu rozbíhal globální kokainový byznys. Podle svých slov k tomu využíval zkorumpovaných slovenských celníků, kteří pašování kokainu kryli.

Celníci byli s Vadalovým byznysem propojení i jinak. Vadalova firma Bovinex Europa, zastupovaná synem prokurátora Františkem Bickem, pronajímala Celnímu ředitelství Slovenské republiky sklady.

Robert Fico popírá, že by Antonina Vadalu znal. Autenticitu nahrávky nám nicméně potvrdila italská prokuratura.

Jednoho mlžného dne v Benátkách

„Naložíme banány, zrní, ořechy a další hovadiny a pošleme to tvé společnosti. Až zboží dorazí, zaplatíme celníkům a proclíme to,“ prohlásí během obchodní schůzky dobře oblečený čtyřicátník se zelenýma očima a krátkým sestřihem. Jmenuje se Antonino Vadala a pochází z Kalábrie, na Slovensku se živí chovem skotu a prodejem masa. Tedy oficiálně. Ve skutečnosti je drogovým pašerákem ’Ndranghety – mafie, která ovládá okolo 90 procent evropského obchodu s kokainem.

Když Vadala mluví, agresivně opanuje prostor kolem sebe. Jako by se ostatní snažil přesvědčit o své významnosti. Postává uvnitř nákupního centra na průmyslovém předměstí Benátek – malebného italského města proslulého labyrintem vodních kanálů, milostnými písněmi a starodávnými gondolami. Italská dolce vita má ale jako obvykle dvojí tvář. Benátky pomalu neklesají ke dnu jen vlivem času, povětří a mořské laguny; potápějí se ještě pod jinou tíhou – organizovaného zločinu.


Text, který právě čtete, je výsledkem společného vyšetřování Českého centra pro investigativní žurnalistiku, slovenského Investigativního centra Jána Kuciaka (ICJK), italského Investigative Reporting Project Italy (IRPI) a Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Tento text si můžete číst díky podpoře Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky; Deník N jej publikuje v rámci svého partnerství s webem Investigace.cz.

Nákupní centrum, kde právě probíhá schůzka, leží na dobrém strategickém místě: na dálniční křižovatce mezi benátským letištěm a výpadovkami na sever a jih země. Je jednoduše dostupné z Kalábrie a zároveň umožňuje rychlý úprk v případě nečekaného zájmu policie. Účastníci schůzky jsou přesto opatrní: zatímco čtyři z nich se domlouvají, další dva hlídají. Jde totiž o hodně. Jeden z „obchodníků“ je tajným agentem italské policie.

Právě Benátky si Vadala zvolil za cílovou stanici pro své dodávky kokainu z Latinské Ameriky. „Chci přepravit dvě stě tři sta kilo během každé cesty, je ti to jasný?“ oťukává si mafián podnikatele Franceska Giraldiho, který tady založil přepravní společnost Gi.Fra. Vadala od Giraldiho očekává, že bude schopný dovážet ovoce z Latinské Ameriky v tak velkém množství, aby tento legální byznys mohl posloužit jako vhodná zástěrka pro pašování kokainu z Peru a Ekvádoru. Část zboží by pak měla putovat z Giraldiho benátského skladu do společností, které Vadala vlastní na Slovensku.

Od hnoje ke kokainu

Antonino Vadala alias „Vitello“ nebo „Bovino“ (italsky doslova „Hovězí“) se narodil v roce 1975 v Melito di Porto Salvo, vesničce o jedenácti tisících obyvatelích na březích Jónského moře. Vyrůstal na svazích lesnatého kalábrijského pohoří Aspromonte, v chudé venkovské oblasti, jež proslula chovem skotu a zpracováním masa. Místní klany tady kontrolují veškerý byznys, včetně toho potravinářského.

Vadalovci, rodinný klan Antonina Vadaly, jsou, stejně jako Rodovci – rodina jeho ženy –, s masným průmyslem rovněž úzce a tradičně spjati.

Zkraje 90. let se ale Diego Roda – tchán Antonina Vadaly – rozhodl k přestěhování na Slovensko. Chtěl se tak vyhnout krvavé válce, která

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vražda novináře Kuciaka

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější