Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vypuštění předkupního práva využili spekulanti. Vydělávají na skupování problematických podílů v domech

O prodeji části domu teď nemusí být další spolumajitelé vůbec informováni. Foto: Adobe Stock
O prodeji části domu teď nemusí být další spolumajitelé vůbec informováni. Foto: Adobe Stock

Zrušení předkupního práva na nemovitosti usnadnilo prodej domů nebo pozemků patřících více majitelům. Nové příležitosti se ale také chopily firmy, které podíly ve velkém vykupují bez vědomí zbývajících vlastníků. Ti následně musí řešit nákladný výkup nebo možné soudní spory.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Činnost jedné ze společností vykupujících problematické podíly se dotkla i ženy, která redakci požádala o zachování anonymity. „Dopisem oslovili moji jednaosmdesátiletou matku, že mají zájem koupit její podíl v nemovitosti. To mě naštvalo, protože většinovým vlastníkem domu jsem já, teoreticky bych tak mohla přijít o střechu nad hlavu,“ vypráví žena. Kdyby její matka smlouvu podepsala, mohla by se rodina dostat do vážných problémů.

Podobné nabídky na odkup podílů nebo celých nemovitosti přišly v uplynulém roce minimálně stovkám dalších vlastníků. „Nezáleží na velikosti podílu, zadluženosti nebo stavu nemovitosti. Pomůžeme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější