Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman vykopal Fialovi jámu, ale spadl do ní sám. Popostrčit ho mohl i Babiš

Prezident Miloš Zeman. Ilustrace: Petr Polák
Prezident Miloš Zeman. Ilustrace: Petr Polák

Komentář Jana Moláčka: Tajemství prezidentovy otočky ohledně jmenování Jana Lipavského se může skrývat ve zprávě, která nepochopitelně zcela zapadla. Ministr Karel Havlíček v neděli v Otázkách Václava Moravce prohlásil, že pokud Miloš Zeman nebude respektovat rozhodnutí Ústavního soudu, zřejmě zvedne ruku pro ústavní žalobu.

Co slíbil Fiala Zemanovi? Úvahy na toto téma zaplavují od pondělního večera české sociální sítě. Pohybují se od celkem umírněných (bude dohlížet na Lipavského) až po fantasmagorické (nechá Rusko postavit Dukovany a Čínu kanál Dunaj–Odra–Labe).

Pro nic z toho není nejen žádný důkaz, ale ani důvod. Zemanův obrat se dá snadno vysvětlit i bez velkých Fialových slibů.

Jistě, na schůzce nejspíš od Petra Fialy zazněla nějaká formální ujištění o samozřejmostech. Třeba že se nová vláda opravdu nechystá vyhlásit válku Maďarsku, Polsku ani Izraeli, nemíní nabídnout Šumavu a Krkonoše Německu a že je budoucí ministr zahraničí gramotný a na svůj resort připravený minimálně stejně dobře jako třeba svého času ministryně spravedlnosti a absolventka práv na Panevropské vysoké škole v Bratislavě Taťána Malá.

Fiala také určitě kývl na to, že se bude s prezidentem setkávat, „konzultovat“ s ním zahraniční politiku a nebude svoje vítězství nad ním nijak okázale oslavovat. Což ostatně prokázal hned po návratu z Lán, kdy o Zemanově rozhodnutí respektovat ústavu mluvil jako o státnickém počinu, div že ho nenavrhl na Nobelovu cenu míru. V pořádku. Nic to nestojí.

Není ale žádný zvláštní důvod si myslet, že Fiala

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Názor

Vláda Petra Fialy

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější