Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Jak se Zeman přepočítal a proč si Fiala střihl číslo s Mynářem

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Fiala se před schůzkou se Zemanem sešel s Mynářem, běloruský soud poslal na 18 let do vězení manžela vůdkyně běloruské opozice a do Česka dorazily vakcíny pro děti. Z dnešního dění vybírá v Notesu Štěpán Vojtěch.

Designovaný premiér Petr Fiala včera sklidil potlesk za úspěšné jednání s prezidentem v Lánech. O schůzce, kterou absolvoval krátce předtím, se ale nezmínil ani médiím, ani některým koaličním partnerům. Markéta Boubínová zjistila, že před jednáním politiků vystoupil v roli tichého předskokana kancléř Mynář.

O čem Mynář s Fialou na Hradě jednali? Obsah schůzky se měl podle ODS točit kolem organizačních záležitostí jmenování vlády. Fiala v té době přitom ještě neměl jistotu, že bude celý kabinet jmenován.

Ačkoliv je Česko učebnicově státem se silným premiérem a slabým prezidentem, za úřadování Andreje Babiše to tak mnohdy nevypadalo. Fialův úspěch a Zemanova otočka v postoji ke jmenování Jana Lipavského ministrem naznačily, že by se vztah obou vysokých ústavních činitelů mohl výrazněji proměnit, hodnotí odborníci, které oslovil Jan Tvrdoň.

Co ale stálo za změnou prezidentova názoru? Vynutil si Zeman u Fialy za jmenování Lipavského nějaké ústupky? Jan Moláček v komentáři tvrdí, že ne nutně. „Zemanův obrat se dá snadno vysvětlit i bez velkých Fialových slibů,“ píše. Jeden z klíčů k lepšímu pochopení situace se podle něj skrývá také v nedělních Otázkách Václava Moravce.

(Jeden z klíčů k Janu Moláčkovi se zase skrývá v závěru posledního dílu pořadu Newsroom ČT24.)

Miloš Zeman přecenil síly. Ze souboje s Petrem Fialou vyšel jako poražený. Ilustrace: Petr Polák

U prezidenta Zemana bychom se mohli zdržet třeba nonstop, naštěstí to ale nemáme v popisu práce. To neplatí pro zdravotní sestry ze společnosti Senior Home Group, které se o prezidenta nepřetržitě starají. Deník N získal smlouvu, již firma ze skupiny Penta uzavřela s Kanceláří prezidenta republiky. Součástí dokumentu je i informace, nakolik péče o hlavu (i tělo) státu vyjde.

Do Česka dorazily první dodávky vakcín proti covidu-19 pro děti. Deník N proto připravil přehled otázek a odpovědí, které vám, pokud jste rodiči, mohou pomoci v rozhodování, zda své potomky k očkování zaregistrovat. Vysvětlujeme, z jakých důvodů české lékařské společnosti očkování dětí doporučují nebo jaké mohou být vedlejší účinky.

Co by vám dále nemělo uniknout:

Policisté informovali, že se zabývají desítkami případů vyhrožování nebo šíření poplašných zpráv. „Touto záležitostí nevyjímaje,“ napsali v souvislosti s videem webu Aktuálně, na němž několik mužů slovně obtěžuje reportéra Lukáše Valáška a vulgárně ho uráží, podobně jako zdravotníky v očkovacích centrech.

Redaktor webu Aktuálně zjistil, kdo muži jsou. Devětadvacetiletý invalidní důchodce má 15 exekucí a jeho spolupracovník dluží miliony. Za videa, která z incidentů natáčejí, poté prosí o peněžní dary.

Běloruský soud poslal na 18 let do vězení manžela vůdkyně běloruské opozice Sjarheje Cichanouského. Jeho žena Svjatlana krátce nato verdikt označila za Lukašenkovu „pomstu“. Vůči rozsudku se vymezili i, havlíčkovsky řečeno, oba dva čeští ministři zahraničí – tedy už téměř minulý i budoucí ministr Kulhánek a Lipavský. Verdikt odmítli jako nepřípustný a zavrženíhodný, podle Kulhánka teď vypadá Lukašenko „jako malý vystrašený kluk“.

Polská vláda se dlouho tvářila, jako by žádná epidemie covidu-19 už nebyla. Tamní vánoční trhy se tak staly oblíbenou destinací i pro řadu Čechů. Nyní se i Polsko potýká s náporem pacientů v nemocnicích. „Z předchozích vln jsme se nijak nepoučili. Znovu musíme odmítat pacienty. Část z nich se už možná nevrátí,“ hodnotí situaci gdaňský chirurg. Hádám, že vám jeho slova znějí povědomě.

Míří Amerika k zákazu interrupcí? Téma ve Studiu N probírá Filip Titlbach se zahraniční reportérkou Janou Ciglerovou.

Co najdete v tištěném Deníku N zítra:

  • Fiala jel před cestou do Lán za Mynářem
  • Podle politologů si Fiala vykolíkoval pole
  • Zdravotní sestry jsou u Zemana nepřetržitě
  • Nový německý kancléř: proč Varšava, a ne Praha
  • Reportáž z nemocnice: „Odmítači nejsou na smrt připraveni“
  • Další offshore exministra Koníčka
  • Komentář: Jak může český občan překročením hranic ČR přijít o své dítě?
  • Slovenské století pod lupou
  • Expert: Podpora ČSSD Středulovi nepomůže

Texty dostupné v audioverzi:

Přeji vám pěkný večer.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Názor

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější