Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Poděkování a ohlédnutí za rokem 2021

Redakce Deníku N 2021, foto: Gabriel Kuchta
Redakce Deníku N 2021, foto: Gabriel Kuchta

Vážení a milí přátelé,

vloni na úplném začátku pandemie jsem trochu nadneseně napsal, že v krizi roste přitažlivost pravdy. Dnes si tím pohříchu nejsem vůbec jistý, a to i proto, že někteří dokážou trpět za tzv. alternativní pravdu až do hořkého a často zbytečného konce.

Chtěl bych o to víc poděkovat vám všem, kteří nám fakta, argumenty a souvislosti umožňujete hledat – svým zájmem, čtením našich textů, svým předplatným, a dokonce i nezištnými finančními dary. Jak moc dobře víte, jste pro nás tou nejsilnější podporou a motivací, bez vás by Deník N neexistoval.

My v redakci za sebou máme možná ještě těžší rok, než byl ten loňský. Sice jsme se dokázali provozně přizpůsobit práci na dálku, ale zvláště konec zimy byl psychicky náročný odkládaným nástupem naděje, dlouhým a bolestivým trápením celé společnosti, ale i tak prostými věcmi, jako je nemožnost vidět se pohromadě tváří v tvář a sdílet své pocity osobněji než přes studenou obrazovku počítače. Jsem vděčný všem svým kolegyním a kolegům a chtěl bych jim na tomto místě upřímně poděkovat za jejich obětavost, odpovědnost a trvalé odhodlání překonávat velkou psychickou zátěž, stres a únavu.

Letní nadechnutí bylo příliš krátké a jsme zase zpátky tam, kde jsme byli před rokem. I vy nám píšete, že už vás nebaví číst o covidu. Věřte, že i my bychom mnohem radši psali o něčem jiném. Přesto právě tyto texty pořád patří mezi nejčtenější a bohužel mezi stále potřebné. Do nového roku si nepřejeme nic víc, než aby tahle vlna, kterou projíždíme prakticky bez brzd, byla už tou úplně poslední s tak tragickými důsledky. Stejně se budeme ze všeho vzpamatovávat ještě hodně dlouho.

Nicméně s podzimem se přece jen jedna naděje objevila, ačkoliv na to vsázel jen málokdo. Česká politika po osmi letech dominance dvojice Zeman–Babiš, která zásadním způsobem překračovala základní pravidla hry, získala šanci na demokratickou očistu. I když to vůbec nebude jednoduché, odstředivých tendencí zůstává stále příliš mnoho.

A přestože je v zájmu nás všech, aby nová vláda uspěla co nejlépe, na principech naší práce se nic nemění – budeme stejně bedlivými pozorovateli moci jako doposud. Těší nás, když si ceníte toho, že měříme všem stejným metrem.

Jsme také vděčni za vaše pochopení, když uděláme chybu nebo se nám něco úplně nepovede. Při tisících minutových zpráv a stovkách článků měsíčně se jich nelze vyvarovat, i když nás všechny štvou a mrzí. Naopak nás těší vaše tipy, reakce a povzbudivé zprávy, kterými potvrzujete, že pro vás naše práce má smysl. Moc za ně děkujeme.

Ceníme si i vaší velkorysosti, když dočtete článek, který se vám nelíbí, a přesto ho berete jako legitimní součást diskuse a tříbení názorů bez zjednodušeného nálepkování. V dnešní době výkřiků na sociálních sítích je stále vzácnější nepostavit se na jednu stranu barikády a bezhlavě přes ni nekřičet na tu druhou. Věřte, že i v redakci samotné často probíhají vášnivé diskuse, a jestli něco mezi sebou nepěstujeme, je to jednobarevné vidění a jedna názorová linie. Naopak víme, že jsou témata, na kterých se asi nikdy všichni neshodneme, a je to tak úplně v pořádku. Otevřená mysl a vědomí pestrosti světa a pohledů na věc jsou podmínkou novinařiny.

Letošní rok přinesl ještě jednu velkou naději speciálně pro Deník N. Stále se nám daří snižovat provozní ztrátu a už jsme na dohled zlomu z červených do černých čísel, a tedy potvrzení, že i v Česku může soběstačně fungovat nezávislý deník postavený na podpoře předplatitelů. Což byl sen, jehož zhmotnění si ještě před třemi lety málokdo dovedl představit.

Věřím, že na cestě za tímto snem s námi nadále zůstanete, abychom se společně mohli pokoušet o hledání toho, čemu se snad možná s trochou odvahy a pokory dá říkat pravda. Abychom se společně mohli pokoušet o trochu lépe rozumět světu, ve kterém žijeme.

Za celou redakci Deníku N vám v tomto předvánočním období přeji, aby se vám vyhýbaly starosti a trápení a aby vaše naděje a sny došly svého naplnění.

Děkuji vám za trvalou přízeň a podporu.

Ján Simkanič
ředitel vydavatelství

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Deník N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější