Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Návod na druhé covidové Vánoce: Vyměňte si role, domluvte se na hygieně a o očkování nediskutujte

„I když bychom si to přáli, mezi šťastné, veselé a Vánoce neleží rovnítko.“ Foto: Unsplash / Kelly Sikkema
„I když bychom si to přáli, mezi šťastné, veselé a Vánoce neleží rovnítko.“ Foto: Unsplash / Kelly Sikkema

„Vánoce jsou spolu s dovolenou jedním z největších stresorů roku, a je krátkozraké myslet si, že pokaždé budou šťastné. Letošní Vánoce se od těch loňských budou lišit, místo akutního stresu totiž zažíváme dlouhodobou zátěž. Nemusíme mít Vánoce jako před pěti lety, pokud je ale úplně přejdeme, dobře nám nebude,“ říká klinická psycholožka a psychoterapeutka Barbora Janečková.

V rozhovoru se mimo jiné dočtete:

  • Jak v předvánočním období pracovat s pandemickou frustrací?
  • Co dělat, když na slavení Vánoc vůbec nemáme náladu?
  • Jak přesně letošní Vánoce upravit, aby pro nás byly co nejpříjemnější?
  • Jak se svými blízkými otevřít téma hygienických zásad setkávání?
  • A co dělat, když u štědrovečerního stolu načne debatu o pandemii někdo s naprosto opačným postojem, než máme my?

Těšíte se na Vánoce?

Těším. Těším se na klid, na to, že budu s rodinou, nebudu nikam cestovat, budu hrát společenské hry se svými dětmi, i když už jsou velké. Těším se na to, že se život trochu zpomalí a já budu mít čas, abych se podívala na věci, které se za ten rok staly. Právě tohle má na Vánocích tolik lidí rádo – pomalejší rytmus a čas na usebrání.

Letos na jaře jste spolu s dalšími psychology založila iniciativu zMůžeš víc, jejímž cílem bylo upozornit na psychické dopady pandemie. Na stránce iniciativy píšete: „Pokud se cítíte vyčerpaně a přepadají vás smutky či deprese, je to v pořádku. Cítit se ‚divně‘ je adekvátní reakce na nestandardní dobu.“ Není tedy vlastně trochu naivní očekávat v téhle nestandardní době, že se nám všem podaří mít tak klidné Vánoce, jak jste právě popsala?

Myslím, že zde jde o širší problém – obecně je krátkozraké myslet si, že všechny Vánoce budou šťastné. Nebo že budeme spokojení jen kvůli příchodu Vánoc.

Tradičně Vánoce nebyly o tom, co ukazují některé vánoční filmy – o spoustě dárků, o nových vztazích a tak podobně. Když se podíváte na zvyky v křesťanské nebo židovské tradici, hlubší význam a kouzlo svátků se obvykle spájely s procesem usebrání, který se odehrával v rodinném kruhu – to bylo ono štěstí, které prostupovalo naše vztahy.

I když bychom si to přáli,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rodina a vztahy

Rozhovory

Česko, Kontext N, Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější