Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Už si pomalu zvykáme na to, že ovoce vypadá pěkně, ale nemá chuť, říká odborník na staré odrůdy jabloní

Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Bruna Jakubce si lidé zvou, když mají ve svém ovocném sadu problém – potřebují ostříhat strom, poradit, proč jabloň neplodí nebo jak si mají vysadit sad. Jakubec je odborník na staré odrůdy ovocných stromů a v rozhovoru radí, kde sehnat opravdu dobrá jablka nebo jakou starou odrůdu si můžete do zahrady vysadit.

Podle Jakubce jsou modernější odrůdy jablek v obchodech spíše uniformní, zatímco jablka ze starých odrůd mají ohromnou různorodost chutí. Chuť ovoce v obchodě ovlivňuje i „podtrhnutí“ – jablka se oberou dříve, aby déle vydržela. „Když si Golden Delicious koupíme v obchodě, většinou je zelené. Ale když dozraje do konzumní zralosti na stromě, je žluté s červeným líčkem. To je Golden, které opravdu chutná,“ říká Jakubec.

V rozhovoru se mimo jiné dozvíte:

  • Proč si v obchodě můžete koupit jablka utrhnutá před rokem.
  • Zda je zdravější jíst jablko ze stromu u cesty, nebo stříkané chemií.
  • Proč si běžný člověk nemůže koupit strom odrůdy Evelina.
  • Jaké příběhy se vážou ke vzniku odrůd Golden Delicious a Granny Smith.
  • Jestli se i laik naučí stříhat stromy.

Jaké nejlepší jablko jste v životě jedl?

Mám velmi rád odrůdu Grávštýnské. Je to podzimní odrůda s mimořádně šťavnatou, křehkou a rozplývavou dužinou a výbornou chutí. Ukousnete si a ústa vám zaplaví příjemná sladkokyselá šťáva.

Kde jste ji jedl?

Naposled v Poloninách, kde jsme mapovali staré odrůdy jablek. Gravštýnských není mnoho, ale jsou po celém Slovensku, je to jedna z rozšířenějších odrůd.

Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Bruno Jakubec

Působí na Katedře plánování a tvorby krajiny na Fakultě ekologie a environmentalistiky Technické univerzity ve Zvolenu. Spolupracoval jako odborný garant na projektu SadOVO organizace Živica, který pomáhá sázet školní ovocné sady. Podílel se na přípravě Atlasu starých odrůd jabloní a hrušek.

Řekněme, že si v supermarketu koupím jablko původem z Polska. Potom si vezmu jablko ze stromu u silnice na Myjavu. Jaký je mezi nimi rozdíl v chuti?

Chuť je velice individuální. Ale u jablek v obchodech se častěji stává

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekologie

Jídlo a gastronomie

Rozhovory

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější