Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Už si pomalu zvykáme na to, že ovoce vypadá pěkně, ale nemá chuť, říká odborník na staré odrůdy jabloní

Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Bruna Jakubce si lidé zvou, když mají ve svém ovocném sadu problém – potřebují ostříhat strom, poradit, proč jabloň neplodí nebo jak si mají vysadit sad. Jakubec je odborník na staré odrůdy ovocných stromů a v rozhovoru radí, kde sehnat opravdu dobrá jablka nebo jakou starou odrůdu si můžete do zahrady vysadit.

Podle Jakubce jsou modernější odrůdy jablek v obchodech spíše uniformní, zatímco jablka ze starých odrůd mají ohromnou různorodost chutí. Chuť ovoce v obchodě ovlivňuje i „podtrhnutí“ – jablka se oberou dříve, aby déle vydržela. „Když si Golden Delicious koupíme v obchodě, většinou je zelené. Ale když dozraje do konzumní zralosti na stromě, je žluté s červeným líčkem. To je Golden, které opravdu chutná,“ říká Jakubec.

V rozhovoru se mimo jiné dozvíte:

  • Proč si v obchodě můžete koupit jablka utrhnutá před rokem.
  • Zda je zdravější jíst jablko ze stromu u cesty, nebo stříkané chemií.
  • Proč si běžný člověk nemůže koupit strom odrůdy Evelina.
  • Jaké příběhy se vážou ke vzniku odrůd Golden Delicious a Granny Smith.
  • Jestli se i laik naučí stříhat stromy.

Jaké nejlepší jablko jste v životě jedl?

Mám velmi rád odrůdu Grávštýnské. Je to podzimní odrůda s mimořádně šťavnatou, křehkou a rozplývavou dužinou a výbornou chutí. Ukousnete si a ústa vám zaplaví příjemná sladkokyselá šťáva.

Kde jste ji jedl?

Naposled v Poloninách, kde jsme mapovali staré odrůdy jablek. Gravštýnských není mnoho, ale jsou po celém Slovensku, je to jedna z rozšířenějších odrůd.

Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Bruno Jakubec

Působí na Katedře plánování a tvorby krajiny na Fakultě ekologie a environmentalistiky Technické univerzity ve Zvolenu. Spolupracoval jako odborný garant na projektu SadOVO organizace Živica, který pomáhá sázet školní ovocné sady. Podílel se na přípravě Atlasu starých odrůd jabloní a hrušek.

Řekněme, že si v supermarketu koupím jablko původem z Polska. Potom si vezmu jablko ze stromu u silnice na Myjavu. Jaký je mezi nimi rozdíl v chuti?

Chuť je velice individuální. Ale u jablek v obchodech se častěji stává

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

Agi B. vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Ekologie

Jídlo a gastronomie

Rozhovory

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější