Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Odmítají vakcínu i léčbu, ale na smrt připraveni nejsou.“ Zdravotníci nechápou, proč neočkovaní proti covidu-19 riskují

„Je to psychicky náročné. Když nebyla ochrana proti viru, věděli jsme, že musíme zabrat. Teď už ochrana je. A někdo ji prostě nechce,“ říká zdravotní sestra Šárka Burešová. Foto: Karolína Poláčková, Deník N
„Je to psychicky náročné. Když nebyla ochrana proti viru, věděli jsme, že musíme zabrat. Teď už ochrana je. A někdo ji prostě nechce,“ říká zdravotní sestra Šárka Burešová. Foto: Karolína Poláčková, Deník N

Jižní Morava je, stejně jako loni na podzim, pod náporem pandemie covidu-19. Nemocnice v Uherském Hradišti byla dokonce první v zemi, odkud putovali infikovaní pacienti do jiného zařízení. Za téměř dva roky od příchodu nákazy do Česka se tu zdravotníci naučili s nemocí pracovat, léčit a zachraňovat. Aktuálně ale nechápou, proč se někteří lidé nenechají očkovat. Na ventilátorech tu prý končí především ti bez vakcíny. Mnoho z nich by podle zdravotníků na plicní podpoře skončit nemuselo. Tak proč se tak stalo?

„Je to frustrující,“ konstatuje na ARO uherskohradišťské nemocnice staniční sestra Šárka Burešová. Vede nás po chodbě kolem osmi boxů, za skly zde leží pacienti v nejtěžších covidových stavech.

Nedokážou dýchat, dusí se. Často jim přestávají fungovat životně důležité orgány. Kromě přívodu kyslíku dostávají také hromady léků. Nejsou při vědomí, těla mají plná opiátů, aby vydrželi zaintubovaní.

„Neočkovaný, neočkovaný, neočkovaný, neočkovaný,“ označuje zdravotní sestra postupně všechny pacienty. Každý z nich si mohl dojít pro vakcínu, třeba s motivací, aby na takovém oddělení neskončil. Ale neudělal to.

Koronavirus, Nemocnice, Covid, Uherské Hradiště
Na ARO byli v době návštěvy Deníku N pouze pacienti neočkovaní proti covidu-19. Foto: Karolína Poláčková, Deník N

Pro zdravotníky, kteří zde viděli trpět zástupy lidí, je to nepochopitelné. Nevychází z nich hněv, nepůsobí naštvaně. Ale frustrovaně. „Je to psychicky náročné. Když nebyla ochrana proti viru, věděli jsme, že musíme zabrat. Teď už ochrana je. A někdo ji prostě nechce,“ dodává Burešová.

Místní popisují čerstvou zkušenost z rána. Na umělou plicní ventilaci museli připojit

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Reportáž

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější