Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vítězstvím u Ústavního soudu pro Fialu boj se Zemanem neskončí, ale začne. Jeho strategie s tím musí počítat

Petr Fiala musí svůj souboj s prezidentem plánovat mnoho tahů dopředu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Petr Fiala musí svůj souboj s prezidentem plánovat mnoho tahů dopředu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Designovaný premiér s kompetenční žalobou u Ústavního soudu pravděpodobně uspěje. Opačný výsledek by zcela změnil český ústavní systém. Stali bychom se fakticky zemí se dvěma premiéry, z nichž jeden, kterému se z neznámých důvodů říká prezident, spolurozhoduje, aniž za cokoliv nese odpovědnost. To asi soud nepřipustí. Jenže příznivým verdiktem Fialovy problémy s Milošem Zemanem zdaleka neskončí.

Jiří Ovčáček oznámil, co všichni dávno věděli. Že se Miloš Zeman už po bůhvíkolikáté vzepře ústavě a nejmenuje pirátského kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského.

Věnovat se důvodům, které prezidentův mluvčí uvedl, nemá žádný význam. Jsou to zástupné hlouposti, a i kdyby nebyly – nedávají hlavě státu žádnou pravomoc Lipavského blokovat. Jak ostatně Miloš Zeman sám kdysi dávno coby premiér brilantně vysvětlil v pořadu TV Nova, v těchto dnech hojně sdíleném na sociálních sítích.

Skutečným důvodem dokonce není ani to, že má Lipavský názory hodně odlišné od prezidentových v řadě zahraničněpolitických otázek. Zemanův neústavní krok má jediný důvod – jeho snahu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Názor

Vláda Petra Fialy

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější