Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nikdo si ho nepamatuje. Ověřovali jsme životní příběh muže, který se označuje za jediného českého pilota Concordu

Publicista Lubor Obendrauf. Repro: YouTube (flyRosta)
Publicista Lubor Obendrauf. Repro: YouTube (flyRosta)

Lubor Obendrauf se označuje za jediného Čecha, který kdy pilotoval nadzvukový letoun Concorde. Došlo k tomu prý v průběhu jeho studií na francouzské letecké akademii. Obendrauf je častým přispěvatelem do zájmových médií, která se letectvím zabývají. Loni dokonce obdržel za svou publikační činnost ocenění od podvýboru Poslanecké sněmovny pro letectví a kosmonautiku. Životopis Lubora Obendraufa ale obsahuje nejasnosti a minimálně některé jeho části nejsou pravdivé.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na nejasnosti v životopisu českého „letce“ upozornil ve svém videu letecký publicista Rostislav Kopecký, který s Obendraufem před několika měsíci natočil rozhovor. V médiích Obendrauf vystupoval pravidelně, hovořil především o své zkušenosti za kniplem nadzvukového letounu Concorde. Vzpomínal ale také na další části svého života, například na studium ve Francii. Obendrauf podle svých slov navštěvoval prestižní Národní školu civilního letectví v Toulouse (École Nationale de l’Aviation Civile, v letecké branži známá pod zkratkou ENAC). Ještě před studiem na jihu Francie prý studoval vysokou školu ve slovenské Žilině.

Trhliny v příběhu nicméně dokládají především oficiální záznamy škol. „Zmiňovaný pán (Lubor Obendrauf, pozn. red.) podle našich záznamů není

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Doprava

Ověřili jsme

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější