Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nepáchám násilí na ženách, tak se mě problémy s tím spojené netýkají.“ Proč by se muži měli zajímat o to, co pálí druhé pohlaví

Neptej se, na kom je pácháno násilí a kým... Ilustrační foto: Adobe Stock
Neptej se, na kom je pácháno násilí a kým… Ilustrační foto: Adobe Stock

Komentář Pavla Houdka: Každý rok začíná 25. listopadu, na Mezinárodní den proti násilí na ženách, celosvětová kampaň „16 dní aktivismu“ zaměřená na osvětu v oblasti sexualizovaného a obecně genderově podmíněného násilí. I v Česku probíhá celá řada akcí, workshopů, diskusí… Na první pohled na nich zarazí jedna skutečnost: drtivá většina z nich je plně v režii žen.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na pódiu vidíme zpravidla velmi vzácný úkaz, a to sice „žanel“, tedy diskusní panel složený pouze z žen (jde o slovní hříčku a variantu na slovo „manel“, tedy panel složený pouze z mužů). Do očí to bije obzvláště při srovnání se složením diskusí při jakékoliv jiné příležitosti, kdy je pravidlem, že ve složení dominují muži, a „manel“ obecně v Česku žádnou výjimkou není.

Mohlo by se zdát, že to je vlastně v pořádku, ba dokonce namístě. Jde přece o násilí na ženách – a můžeme argumentovat, že je správně, že alespoň jednou v roce dostanou slovo ženy, obzvláště když jde o téma, které se jich tak bytostně týká. To by ovšem ženy nemohly tvořit drtivou většinu i v publiku. Protože tomu tak je, zjevně nejde o to, že jsme jako muži prozřeli a pro jednou přenechali své místo ženám, ale o to, že nás muže toto téma nezajímá a vnímáme ho jako ženskou záležitost. To je ovšem součástí důvodu, proč se akce jako 16 dní aktivismu vůbec musí konat. Tvrdě řečeno: platí, že my muži jsme buď součástí řešení, nebo součástí problému.

Spousta mužů problém násilí na ženách

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Sexuální násilí a obtěžování

TOP

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější